Камбанка – цветно бижу за градината

1
Добави коментар
Dunavska
Dunavska

Камбанка е красиво и нежно цвете – истинско бижу за вашата градина. Не е капризно и се отглежда лесно, а в замяна на вашите грижи ще ви се отблагодари с богат цъфтеж.

Какво не знаете за цветето камбанка?

Камбанка е красиво цвете, което произлиза от скалистите местности на Северна Италия. Наричат го още „Кампанула“ и „Витлеемска звезда“. Съществуват над 300 вида от това цветно бижу за градината, като някои от тях за едногодишни и двугодишни, а други – многогодишни. Подходящо е за отглеждане в сандъче на балкона, в саксия у дома, като допълнение към алпинеум или леха, като бордюрно растение, но най-красиво стои във висящи кошници на терасата.

По-разпространените видове достигат на височина около 15-20см, но има и такива, които стигат метър. Камбанката има крехко стъбло и лесно се чупи, затова трябва да сте много нежни към нея. Формата на цветчетата зависи от вида, който сте си взели. 

Най-разпространените са Кампанула изофила (при която белите сортове наричат девойка, а сините – момък), Кампанула пирамидалис (достига височина от 1 метър), Кампанула медиум (с цветчета във формата на чашка), Кампанула американа (която има нетипична форма).

Камбанката цъфти от пролетта и до късно лято в бели, сини, лилави и розови цветове.

Грижи за камбанката

Градинарите определят камбанката за непретенциозно и лесно за отглеждане цвете. Ето какви грижи трябва да полагате, за да цъфти здраво и красиво:

Светлина
Кампанулата обича да е на светло, но предпочита непряка слънчева светлина.

Температура
Камбанката предпочита умерено топли места. Лятото трябва да е на някое по-прохладно място, защото температури над 30 градуса могат да са пагубни за нея. Зимата не издържа на минусови температури, затова ако искате да го съхраните за догодина, трябва да го приберете на закрито.

Поливане
През лятото трябва да поливате растението редовно, като внимавайте за задържане на вода, защото корените могат да загният. Зимата поливането се редуцира.

Почва
Камбанката иска песъчлива почва с умерено количество хранителни вещества. Тори се 1-2 пъти месечно.

Размножаване
Камбанка може да си размножите с помощта на семена, резници или чрез делене (но само за многогодишните видове).

Други
Преглеждайте редовно за прецъфтели цветове, които да махате, за да предизвикате по-обилен цъфтеж. Оглеждайте се за вредители – акари, листни въшки и плужеци са сред най-разпространените. През есента подрязвайте двугодишните и многогодишните видове.

19.06.2013/ Христина Спасова