Студена амарето торта с праскови

1
Добави коментар

Студена амарето торта с праскови – перфектният летен десерт за всеки повод!Продукти за 26см тортена форма:за основата:
150гр. бишкоти савоярди
60гр. бисквитки амарето
120гр. маслоза плодовия слой:
3 големи праскови
2с.л. захар
2ч.л. лимонов сок
1/2 пакетче желатин от 10 грамовите на д-р „Йоткер“ (т.е. трябват ви 5гр.)за белия слой:
500гр. маскарпоне
200ml течна неподсладена готварска сметана (животинска)
пудра захар на вкус,
1 праскова, обелена и нарязана на кубчета,
2с.л. сироп амарето (или може да използвате 1 ампула есенция амарето)
1 пакетче (10гр.) желатин + 80мл. студена водаза украса отгоре:
3 праскови
120ml студен чай праскова (или пък ябълков сок)
2с.л. кафява захар демерара
лимонов сок
1/2 пакетче желатинНачин на приготвяне:
Подгответе тортената форма – 26см. форма със свалящ се борд. Намаслете дъното и го застелете с хартия за печене.
За основата на тортата, смелете в блендер бишкотите и бисквитките. Разтопете в микровълновата маслото, изсипете го при смлените бисквити и започнете да претривате сместа през пръсти, докато стане „на трохи“ и се омазни равномерно.
Изсипете я в тортената форма и с помощта на пръсти притиснете много добре, така че сместа да се уплътни.
Печете в предварително загрята до 180 градуса фурна около 8-10 минути, след което извадете от фурната и оставете да изстине, така както си е във формата.
За да приготвите плодовия слой, измийте и обелете мъхестата кожа на прасковите. Трябва да изберете узрели, но не меки праскови. Нарежете обелените праскови на парчета, сложете ги в тенджерка, прибавете захарта и лимоновия сок и сложете на котлона на среден огън.
Започнете да мачкате прасковите с ръчна преса (такава, каквато се използва за направа на картофено пюре), може да използвате и блендер. Целта е прасковите да се пюрират. Прасковеното пюре не трябва да завира, а само да се сгорещи. След това го отдръпнете от котлона.
След няколко минути, когато сместа е доста топла, но не и вряла, прибавете 1/2 пакетче желатин, като бъркате непрекъснато докато се разтвори.
Приберете плодовата смес в хладилника. Когато започне леко да се желира, но не е стегнала напълно, изсипете плодовата смес в тортената форма върху бисквитената основа и приберете в хладилника, за да стегне напълно.
За да направите белия слой, разбийте с миксер маскарпонето, като добавите пудра захар на вкус, докато се получи еднороден гъст крем, това става много бързо.
В отделна купа разбийте сметаната на гъст пухкав крем. Прибавете сметаната към маскарпонето, като добавяте лъжица по лъжица и след всяка, разбърквате сместа ръчно. Накрая разбийте с миксера за съвсем кратко. Приберете в хладилника.
Залейте 1 пакетче (10гр.) желатин с 80ml вода. След като набъбне, го сложете на водна баня на слаб котлон при непрекъснато бъркане, докато се разтвори (не трябва да завира, защото няма да може желира).
След като желатинът се разтвори, го оставете леко да се охлади (трябва да е топъл, но не горещ) и го прибавете при маскарпонето. Разбъркайте сместа. Прибавете една праскова, обелена и нарязана на кубчета, отново разбъркайте и приберете в хладилника.
Когато сместа започне да се желира, но не е стегнала напълно, я изсипете в тортената форма върху желирания и вече стегнал плодов слой, заравнете и приберете в хладилника до пълното й охлаждане и стягане.
За да извадите готовата торта, с тънък нож, който мокрите във вода, много внимателно помогнете за отделянето от стените на формата. После, разкопчайте тортения ринг и внимателно, за да не натрошите бисквитената подложка, плъзнете в тортена чиния.За украсата:
Измийте добре 3 праскови, така че мъхът да падне, но не ги белете, за да изглеждат по-красиво върху тортата. Нарежете ги на тънки резени, които леко сте намазали с лимонов сок, за да не потъмняват. Подредете ги върху тортата, в какъвто вид желаете. Аз се опитах да ги разположа така, че да наподобяват цвете.
Сложете студения чай (или ябълковия сок), заедно с 2с.л. кафява захар в тенджерка на котлона. Загрейте, като разбърквате, докато захарта се разтвори и течността се загрее. Не трябва да завира, а само леко да се сгорещи.
Прибавете 1/2 пакетче желатин и бъркайте непрекъснато, докато желатинът се разтвори. Оставете го да се охлади напълно, след което намажете плодовете. Целта е да се съхранят за по-дълго време и да изглеждат свежи и лъскави.До сервиране дръжте тортата в хладилник. Сервира се добре охладена.
Вижте също:В кухнята с Вили: Напред към кулинарните приключения!20.06.2013/ Вили от Кулинарно приключение