Ухание в мрака

21
Добави коментар

За някои може би все още звучи скандално, но за голяма част от съвременните хора това е нещо напълно обичайно, пише сп. „Beauty“. Става дума за онлайн сексът. Според направено проучване 87% от младите хора в Канада редовно се отдават на виртуални плътски наслади. Известно е, че българското общество е по-консервативно, но и тук новите технологии привличат все повече последователи. Дори и в такава интимна сфера, каквато е сексът. Интернет безспорно вече е важна част от ежедневието ни. А с него, освен високото ниво на информираност, идва и поредната сексуална революция. Електронна поща, ICQ, уебкамери…

С развитието на технологиите многократно се увеличават възможностите за виртуални удоволствия, които се превръщат в допълнение или направо в заместител на сексуалния живот.

Киберсексът не изисква нищо друго освен компютър и, разбира се, подходящо настроение. Но както обикновено, и по този въпрос хората са разделени на два лагера – възторжени поддръжници и яростни противници.

Дали виртуалният секс е решителна крачка към нови удоволствия или заплаха за интимността, честността и отношенията между партньорите? А може би само част от удивителното разнообразие, което ни предлага живота.

Плюсовете Най-примамливото преимущество на онлайн връзките е, че при тях можеш да си представиш своя партньор по какъвто начин желаеш и да опишеш себе си в най-добрата светлина. Тоест, това е идеална възможност за сбъдване и на най-смелите мечти. Дори и хората, които нямат достатъчно атрактивен външен вид и не се приемат за привлекателни, могат да бъдат сексуално активни, да флиртуват, да бъдат обект на романтично ухажване.

В интернет пространството не съществуват пречки, свързани с физически недостатъци или материални затруднения. И не е необходимо да се отделят пари за скъпи ресторанти, цветя, подаръци…

При кибервръзките въображението играе огромна роля. Фантазиите стават напълно реални и достъпни. Партньорите могат да се впуснат в различни приключения, да изживеят мигове, които в действителността трудно биха могли да си позволят.

А и тези преживявания са евтини и безопасни. Единственото условие е да възприемаш мечтите си като нещо реално. Това е и настройката при повечето хора, които се занимават с виртуален секс – те приемат въображаемото за реално, което прави общуването изключително вълнуващо. Като причина за онлайн контакти много хора изтъкват факта, че имат смели сексуални фантазии, които се срамуват да споделят с половинката си в реалния живот. Или пък не намират удовлетворение във връзките си. А виртуалният партньор е едновременно познат и непознат, близък и далечен – можеш да пожелаеш и да му дадеш почти всичко.

И все пак, въпреки че той е в някаква степен анонимен, любовните емоции се усещат толкова интензивно, колкото и в офлайн контактите.Тази емоционална близост, съчетана с физическа отдалеченост, подтиква много хора да бъдат пределно искрени, да споделят неща от личния си живот, да говорят свободно за чувствата, копнежите и преживяванията си. Разговорите в интернет са приятни и отпускащи – в тях човек може да сподели и най-интимните подробности, защото е анонимен. И всъщност представляват възможност да си побъбриш неангажиращо след напрегнатия работен ден или дори да се оплачеш от недостатъците на половинката си в реалния живот.

Минусите Онлайн общуването може и да предразполага към искреност, но от друга страна, човек лесно става жертва на измама. Силната любов, изживяна в киберпространството, носи риск от силно разочарование.

В тези връзки липсват социалните ограничения, които са наложени в реалните контакти, поради което се засилва интензивността на емоциите – не само на положителните, но и на отрицателните.

Освен това, във виртуалните връзки повечето романтични преживявания се осъществяват, докато човек седи съвсем сам, в къщи пред компютъра.

В интернет връзките хората не са нито близки приятели, нито напълно непознати. В крайна сметка може да настъпи пълно объркване, отказ или невъзможност за всякакъв друг вид контакти, освен онлайн. Най-разпространените обвинения към виртуалния секс са, че е проява на неуважение към реалния партньор, че е егоистичен, аморален, лишен от интимност. Въпросът е дали когато човек изключи компютъра, може да изключи и съзнанието си, чувствата и емоциите.

Хората, които го практикуват редовно или дори заместват реалното физическо общуване с него, определено имат проблеми с интимността. Защото това не е нищо повече от дистанционен контакт и въпреки сексуалната наслада той не може да донесе истинска близост между двама души.

Офлайн половинката (ако има такава) неволно става жертва на виртуалните приключения на своя любим. Но от друга страна, всяко семейство има собствени критерии за морал ? за някои това е изневяра и обида, а други могат да го възприемат като освежаване на връзката.

Факт е, че онлайн връзките пренебрегват реалността в много по-голяма степен от „традиционните“ взаимоотношения. И в това се крие едновременно тяхната сила и слабост. Когато интернет се възприема като основен източник не само на информация, но и на емоции, се увеличава рискът от изкривяване на действителността.

А понякога могат да станат грешки .

Така че дори и при новите технологии важи старото правило – че всичко е приятно, когато е с мярка.