Шест правила за правилно хранене

25
Добави коментар
koce79
koce79

 

Със сигурност си се замисляла поне веднъж през последната седмица как точно трябва да ядеш и какво да правиш, за да се отървеш от някое и друго килце. Наскоро в интернет бе публикувана статистика, според която анкетираните мъже признават, че всеки ден по няколко пъти се сещат за секс. За сметка на това жените обясняват, че мислите им ежедневно се въртят около нови диети и рационално хранене.
Доста тъжна статистика и определено не в полза на жените, които ако мислеха по-често за секс, може би нямаше да имат проблеми с поддържането на форма.
Но така или иначе, ако оставим диетите на страна, трябва да си признаем, че доза правилно хранене ще е от полза за всички ни, тъй като има пряко отношение към здравето. Някои от правилата са до болка познати, други не, но всички забравяме да ги спазваме, независимо колко усилия полагаме във фитнес салона. Ето някой от най-лесните, които всяка от нас може да спазва без много усилия ежедневно.

1. Спри да пиеш калории
Сигурно се подкрепяш с малко газирани напитки, за да не заспиш над бюрото или на поредната разходка в парка с децата. Сутрин добавяш ли мляко към кафето, пиеш ли „натурални” сокове от картонени кутии, които претендират, че ти доставят много витамини? Ами достатъчно е да правиш едно, две от изброените и ето, че излишните (и вредни) калории са на лице. Трупат се точно там, където не искаш и най-вече споменатите напитки не ти доставят абсолютни никакви полезни вещества. Представи си колко захар има в тези течности, да не споменаваме за оцветителите, подобрителите на вкуса и други всевъзможни химикали, които попадат в тялото ти.

2. Пий повече вода
Замени висококалоричните напитки с чиста водичка. Това е най-доброто, което можеш да доставиш на тялото си. Освен, че ще залъжеш глада много по-лесно, ще снабдиш тялото си с безценна течност, от която имаш нужда поне около литър и половина на ден. Научно е доказано, че за да може клетките да поддържат добър метаболизъм, те трябва да са снабдени постоянно с вода.

3. Не пропускай прием на храна
Яденето по един или два пъти на ден е най-добрият начин да понижиш метаболизма си и да ускориш натрупването на мастни запаси. Нужни са ти малки порции храна на всеки четири часа, за да поддържаш постоянно нивото на захар в кръвта и да гориш активно калории. Гладните хора нямат тонус и обикновено са в лошо настроение, няма смисъл и ти да си причиняваш това. На всичкото отгоре ефектът е несигурен, така че похапвай си често и по малко, за да се чувстваш добре в кожата си.

4. Състави си хранителен план
Не се оставяй на дневната инерция и не се влачи на първото попаднало място, за да утолиш глада си. Набележи си сутрин какво искаш да хапнеш и къде ще намериш, това което ти трябва. Ако е нужно закупи продуктите предварително и си вземи част от тях в офиса. Осигури си плодове за междинните хапвания, няколко ябълки и круши ще свършат чудесна работа.

5. Спри нощните набези към хладилника
Според препатили и пристрастени, тези посещения се увеличават в периоди на стрес и изпитания. И понеже напоследък няма човек, който да не се похвали с такива, почти сигурно е, че всеки втори посяга към храната нощем. Вярно е, че доставя удоволствие, но пък едно такова похапване праща по дяволите всички усилия да спазваш здравословен живот. Най-лесният начин да напълнееш, е да консумираш храна след 19 часа вечерта. Ако не можеш да се удържиш, направи си една кана с хубав чай и пий по една чаша преди да си легнеш. Действа чудесно на организма и временно те засища.

6. Следи за цвета на храната
Или по-точно казано, в чинията ти задължително трябва да има зелено и червено. Но не става въпрос за кетчуп и уасаби, а за зеленчуци с тези цветове. Сега, през пролетния сезон, можеш съвсем спокойно да напълниш порцията си със свежи салати, марули, пресен лук, пипер, домати и моркови. Чудесна храна за добро здраве, веднъж на ден е достатъчно, за да си набавиш нужната доза витамини, минерали , микроелементи и фибри.