47 000 души в един басейн

1
Добави коментар
mignews
mignews

Мащабното съоръжение бе построено за олимпиадата през 2008 г.

Огромни тълпи китайци щурмуваха басейните в Пекин в търсене на прохлада.  С настъпването на астрономическото лято жегите погнаха милиони жители на планетата, а драмата особено остро се усеща в пренаселените азиатски мегаполиси.

В китайската столица работят няколкостотин обществени къпални, но пак не успяват да поемат всички желаещи да се топнат.  Един от най-внушителните басейни е в центъра на града. Той бе построен за олимпийските игри през 2008 г., но сега е отворен и за редовите граждани. Капацитетът му е цели 47 хиляди души.

От седмица насам всеки ден той поема гигантски навалици прегрели китайци. Гледката е наистина клаустрофобична за западняците, свикнали да пазят личното си пространство и да ценят индивидуализма. В Поднебесната империя, както наричат Китай, обаче битката е буквално за всеки сантиметър, както показват снимките на чужди кореспонденти.

В Пекин по данни от последното преброяване през 2010 г. живеят повече от 19,6 милиона души. Гъстотата на населението е сред най-високите в света – в китайската мегастолица на 1 кв.м се падат 1200 жители.