Има ли полза от ГМО?

6
Добави коментар
davis
davis

 
1
2
3
4
5

(9 гласа, оценка 4.56 от 5)

ГМО водят до появата и разпространението на опасни плевели, но малко допринасят за нарастването на добивите на ценните хранителни култури, заявиха авторите на доклада, изготвен от добре познатата организация – Съюза на загрижените учени от САЩ (Union of Concerned Scientists).

Съюзът на загрижените учен, създаден през 1969 г. в Масачузетския технологичен институт, обединява десетки хиляди членове, които на доброволни начала извършват различни изследвания, призвани да помагат за формулирането на правилни решения.

В този конкретен случай, заяви агенция „Bloomberg”, авторите се опитват да анализират последиците от въвеждането на генетично модифицирани организми в земеделските практики в условията на реалното влияние върху растежа на производителността. Това е основното, заради което се провеждат проучванията по създаването на ГМО. Данните бяха анализирани по отношение на резултатите от 20-годишно проучване за ГМО, както и 13-годишен период, от както ГМ семена са в продажба.

Установено бе, че ГМ-царевица и соя са имат почти същите добиви, както и нормалните „чисти” сортове. Нещо повече, модифицираните култури водят до появата на голям брой плевели, невъзприемчиви към глифозати. В резултат реколтата намалява, тъй като плевелите консумират ценните вещества от почвата, а също и водата.

Обикновено ГМО са култури с два типа характеристики: имунитет към насекоми и други вредители, както и невъзприемчивост към хербициди. Така че, в този момент, тези свойства не могат да доведат до съществена промяна към по-добро в сравнение с конвенционалните алтернативи култури. Доказателства, за обратното все още няма. С други думи, по мнението на авторите на доклада, не са регистрирани никакви революционни промени.

Учените са установили, че ГМ соя не обезпечава повишаване на добивите, а ГМ царевица – дава само „незначително“ увеличение.

Като цяло, в Съединените щати през последните 15 години, добивите на царевица и соя са нараснали значително, но не за сметка на ГМО.