Добро утро! Прекрасен четвъртък

1
Добави коментар

Денят е четвъртък, 27 юни. Добро утро и хубав ден, пловдивчани!

В града ще бъде малко по-хладно в сравнение с вчера. Максималната температура ще е около 28 градуса, минималната: 17.

Днес е световен ден на борба с диабета. Обявен е през 1991 г. от Световната федерация за борба с диабета и Световната здравна организация.

27 юни е световен ден и на риболова. Отбелязва се от 1985 г. по решение на Международната конференция по регулиране и развитие на риболова.

КАКВО, КЪДЕ, КОГА

В 11.00 ч. в Oбщина Марица ще бъдат представени резултатите по проект „Пътуваща сцена среща  културните традиции от Европа и Марица” по Оперативна програма  „Регионално развитие”.

Проектът стартира през месец юли, 2012 г. Целта му бе провеждането на четири ежегодни тематични фестивала в рамките на две години – „Ние познаваме културата на Европа“, „От извора“, етнофестивал „Пеем, танцуваме и живеем заедно“ и празника на Община Марица.

Стойността е общо 435 690 лева, като близо 360 хил. лева са съфинансирани от ЕФРР, а 42 309 лева са от националния бюджет. Община Марица допринася с 21 154,50 лева и 12 600 лева допълнителен собствен финансов принос.

Медицински университет – Пловдив ще отвори широко вратите на Аудиторния си комплекс на 27 септември  за началото на Нощта на учените – 2013. Най-добрият утвърден изследовател и млад учен ще бъдат удостоени с наградата на Ректора на университета. След него, онези, които не се страхуват да бъдат в светлините на прожекторите ще защитават тезите си в дебата „Европа, Азия или Америка – кое е най-доброто място за образование и научни изследвания“. Три отбора, формирани на географски принцип (Европа, САЩ, Азия) ще доказват позициите си. Всеки отбор ще има свой фен клуб, който ще участва в подготовката на презентацията.

Финалът ще бъде ознаменуван от кулинарно шоу и благотворителен базар, изложби на колекции и творби на учени от Медицински университет – Пловдив.

От 27 до 29 юни ще се проведе тазгодишното десето юбилейно издание на Международния фестивал за франкофонска песен „Златен ключ” Пловдив 2013, организиран от Почетното консулство на Република Франция – Алианс Франсез Пловдив.

Пловдив ще се превърне в един своеобразен френски остров, тъй като в рамките на фестивала се провежда и „Френската седмица” на площад „Стефан Стамболов” пред Общината.

Откриването на Международния фестивал за франкофонска песен ще е на 27 юни с празничен концерт в зала „Пловдив” на Новотел Пловдив, а финалът на националния конкурс за франкофонска песен (28 юни)  и гала-вечерта (29 юни) ще се състоят в новооткрития Дом на културата „Борис Христов”.

Изложби:

Продължава пътуващата изложба постери „Животът на имигрантите в България”. Организирана от „Информационен център за имигранти” – Пловдив и посветена на живота на имигрантите у нас от страните от „Третия свят”. Изложбата е подредена в централно фоайе на народна библиотека Иван Вазов и може да бъде видяна до 30 юни 2013г.

Фотоизложба  „Флирт със светлината” на ученици от Езикова гимназия „Пловдив” с ръководител Николай Аджеларов. Представените творби са в различни жанрове на художествената фотография и показват таланта и уменията на младите любители на изкуството да рисуват със светлина. Изложбата е посветена на 55 годишнината от създаването на ЕГ „Пловдив” и може да бъде посетена до 30 юни в библиотеката.

Театър: Държавен куклен театър – Пловдив, Вграждане от 14.00 часа

На кино:

Z-та световна война (2013) Предпремиера

Университет за таласъми (2013) Премиера, озвучен на български език

Човек от стомана (2013) Премиера