Кредит

2
Добави коментар
TaLoV
TaLoV

При ипотечен кредит, кандидатът залага имот, който притежава или иска да закупи, или друг залог, срещу който получава заем. Този вид кредити са сред най-дългосрочните, които могат да се получат от банка, при тях обикновено кандидатите се обвързват много дългосрочно със съответната финансова институция. За това те са по-малко популярни, отколкото останалите видове заеми.

Ипотечните кредити се делят на два вида – такива с доказан доход и без. Тези две категории също се разделят на няколко вида ипотечни заеми:

Имотни ипотечни заеми – при тях кандидатите ипотекират даден имот, който вече притежават или нов, който искат да закупят.

Ипотечни кредити за довършителни дейности или строителство – при тях кандидатите получават заем, който използват за довършителни дейности или строеж. При този вид получени пари на заем от съществено значение за отпускането му са размера, фирмата която ще извършва строежа и самите документи, които описват дадения проект.

Ипотечни кредити, които служат за подобрения и ремонти – може да бъде отпуснат такъв заем, който да бъде използван за ремонт на вашия офис или дом. В повечето случаи сумата, която се отпуска като заем покрива на 100% планираните подобрения и ремонти.

Рефинансиране – това е заем, чиято цел е погасяването на друг. Той се отпуска от една банка и с парите се покриват задълженията към друга банка.

Нецелеви ипотечни кредити – при тях банката няма условия към кредитополучателите и не знае за какво ще бъдат използвани средствата. Не е нужно да се посочва цел при кандидатстване за такъв заем. Още информация може да получите на http://minizaem.bg .

При ипотечните кредити има различни лихви, които варират в зависимост от дохода на кандидатите – дали той е доказан или не. Лихвите при доказаните доходи са много по-ниски и могат да бъдат двойно по-малки от тези, при които дохода не е доказан.

Чрез доказване на дохода си, кандидатът за заем може да получи по-голяма част от исканите пари на заем. Ако той успее с документи да докаже сумите, които получава, е възможно да получи заем в пълния си размер – 100% от сумата, нужна за ипотекирания имот. Ако доходите не са доказани, тогава обикновено се получават между 60 и 80% от реалната стойност на имота.

Важно:

Преди да подпишете каквото и да било, прочетете дребния шрифт, за да сте сигурни, че няма да бъдете подведени. В почти всички договори има детайли и уловки, които повечето хора пропускат, а така можете да останете неприятно изненадани. От дребният шрифт ще разберете какво ще стане, ако например не си плащате вноските и т.н.

Вижте какви са наказанията, също така се осведомете какво ще се случи, ако решите да погасите вашия кредит предсрочно, проверете дали няма някакво наказание за това. Все още някои институции налагат такива такси, когато трябва да погасите заема предсрочно, за това е хубаво да знаете.

Помислете хубаво за какъв период искате да изплащате заема. Много хора искат периода да е по-дълъг. По този начин вноските са по-ниски, но пък се плаща по-голяма лихва заради по-дългия период, може да потърсите съвети от екперти не само в банковите институции, но и във финансовите като Минизаем.

Вижте всички предлагани възможности, повечето хора не си правят труда да проучат всичко. Между различните банки и институции винаги има разлики, при някои е по-изгодно от други.

Не гледайте само заглавията, много често ще ви обявят една лихва, която изглежда привлекателна, но ще се окаже че тя няма нищо общо с реалността.