Данчо Стълбицата духа 63 свещи: Чувствам се прекрасно, но дългите партита взеха да ме уморяват

2
Добави коментар
StaysiMS69
StaysiMS69

Йордан Георгиев е роден на 24 юни 1950 г. в София. Работи от 33 години в националното радио. Известен е като Данчо Стълбицата. Журналист и водещ на популярни музикални предавания в радиото, от които най-популярното е “Музикална стълбица”, започнало още през 1976 г. Данчо е и първият роден радиодиджей, обявен за такъв в енциклопедията на вече покойния Йордан Рупчев. Разведен от 1992 г. Има син, който също е Йордан. Чувствам се прекрасно на 62г. Не мисля, че нещо се е променило. Единствено по-дългите партита ме уморяват повече. Сегашните дискотеки доста се различават от онези през 1976 г., когато започнах като диджей. Тогава правехме повече забави, но програмите бяха доста по-къси – по два до три часа. Тогава съм правил по няколко на ден. Следобед от 14,00 ч. за малките и най-късно до 24 ч. за големите. Сега обаче нещата са съвсем други. Самите партита започват значително късно – в 23 ч., в 24 ч., и продължават до ранни зори.

През 80-те години нямаше чак толкова забрани. Разбира се, не беше напълно свободно, но имаше проблеми най-вече за терминологията. Да кажем например за думата „дискотека“. За да я наложим в национален ефир, ходихме специално да вземем разрешение от Института по български език на БАН. Да не говорим за „диджей“, „хит“, „поп музика“. Всичко трябваше да бъде обосновано. Преди не бяхме на живо, както сега, а имахме официална цензура – наблюдатели към „Хоризонт“, които парафираха. Едно предаване минаваше „на сценарий“ през няколко подписа. И последната инстанция беше цензор.

Спомням си едно недоразумение. Беше свързано с името на известния музикант Том Пети. Казаха ми, че не може да има такъв човек – след като има Том Пети, значи трябва да има и Том Шести.

Вече на възраст, Стълбицата се е кротнал

Иначе в далечното минало разправяше наляво и надясно как заедно с братя Аргирови правили сексоргия с палави провинциални момичета. Момчетата били толкова известни, че милиционерите, дошли да търсят девойките, се направили, че нищо не са видели.

Дали им се е разминало, защото са били известни като идоли на шоусредите, или пък им се разминало, защото всъщност Йордан Георгиев освен известен като Данчо Стълбицата е бил агент на ДС с псевдоним агент „Луи“.

Луи с охота участвал във всякакви оргии, купони, турнета и трапези, като дори сам подстрекавал колегите си от музикалния бранш към разгулен, съвсем некомунистически морал. После ходел да докладва за прегрешенията им. Така Данчо започнал да се изкачва по стълбицата.

Мястото му зад микрофона в редакция “Музика” на Националното радио му било гарантирано от службите

Неговата готовност да сътрудничи му подсигурила диджей участия из цялата страна.

Днес Йордан признава, че освен тръпката по любимата си музика голямата му страст са евъргрийните и кулинарията.

Легендарният автор и е цар в кухнята. Работата му, свързана с напрежение и нередовен живот, му е докарала гастрит.

Напоследък обаче той отделя все повече време да създава радост за душата и небцето. Специалитетите си забърква в лъскави тенджери – подарък от майка му Калина.