Ходжово лале – Короната на императора

1
Добави коментар

Цветето ходжово лале е атрактивно, интересно и привлича погледите както на любители градинари, така и на хората, които просто обичат растенията. Как се отглежда ходжово лале и какво трябва да знаете за него.

Ходжово лале в градината

Ходжово лале има много имена. Някои го наричат с латинското му наименование – Фритилария, други – ведрица, в някои части на света е познато като „Короната на императора“. Идва от земите на източна Азия и впечатлява с нестандартните си цветчета. Цъфти за кратко през пролетта – от април до май, в керемиденочервени или златисти цветове. На височина може да достигне до 40-50см. Подходящо е за отглеждане в градината като многогодишно или като едногодишно на балкона. Ходжовото лале не е капризно и стига да спазвате основните правила в отглеждането, няма да имате проблеми с него.

Грижи за ходжово лале

Поливане
Трябва да поливате растението редовно дори ако сте го прибрали за зимен сън. Не е препоръчително почвата да изсъхва, като по-време на цъфтеж задължително трябва да се поддържа влажна. Внимавайте обаче с дренажа – ако се задържа вода, луковиците ще загният и цветето ще загине.

Почва
Растението предпочита песъчлива почва, но спокойно може да го посадите с пръст за балконски цветя. Тори се само в началото на растежа.

Светлина
Ходжовото лале предпочита слънчеви места, но може да вирее и в полусенчести райони. Ако е на по-светло, цъфти повече.

Засаждане
Ако сте решили да си посадите Ходжово лале в градината, това може да стане с помощта на семена или в по-честия случай – на луковици, които трябва да имат разстояние една педя помежду си. Времето за сеитба с луковици е септември или най-късно октомври. Имайте предвид, че луковите излъчват силен, неприятен аромат и са отровни. Известно е, че имат способността да прогонват къртици. Ако сте се спрели на варианта със семена, може да посадите растението както през пролетта, така и през есента.

Други
Ходжовото лале не обича да сменя местоположението си, затова след като веднъж намерите идеалното място за цветето, по-добре не го местете. Почиствайте редовно прецъфтелите цветове, но падналите листа оставете, защото те подхранват почвата на растението. Ходжовото лале може да презимува на тъмно и прохладно място, като през това време не спирате да го поливате.

Внимание! Имайте предвид, че всички части на Ходжовото лале съдържат отровни вещества, затова трябва да пазите децата и домашните любимци от него.

28.06.2013/ Христина Спасова