Всичко тече, всичко се променя

18
Добави коментар
Bat_Tony
Bat_Tony

Когато е изрекъл тази фраза, Хераклит едва ли е подозирал, че тя ще го надживее и ще е особено актуална през 21 век. Всеки от нас непрекъснато се движи напред към онази своя цел, за която са си стрували всички усилия и не ви е давала покой. За мен, една от тези цели е да споделям знанията и опита си за финансите с повече хора на достъпен език и така те да намерят своя път към финансовата независимост. Много често, обаче, целта не е някаква крайна точка, а самото пътуване към нея.

Досега, още от създаването на Блъгът на Бат’ Тони, аз съм се наслаждавал на всяка една стъпка – от чакането на първия читател, първия коментар, първата консултация (която помогна на един човек да излезе от трудна финансова ситуация) до хилядите читатели на месец, стотиците статии, десетките имейли с въпроси и участието ми в доста телевизионни предавания. Имаше и много моменти, в които съм се питал „Какъв е смисълът?“ и „Защо да продължавам?“. Два такива много ярки случая бяха последните игри на сайта, в които двама читатели ме обвиниха във всички грехове на света, но… и това ще мине, както се казва в онази притча.

Това, което ме е крепило и ми е давало сила да продължа нататък са коментарите на верните читатели, имейлите с поздравления за полезните съвети, благодарността на хората, спечелили различни награди (последната, от които е на Светослав Стоянов) и имали възможността да присъстват на много семинари и обучения, както и обратната връзка на хората, присъствали на мои обучения в сферата на личните финанси.

Както знаете, при мен нещата също се променят. На 24 май тази година стартирах един сайт за финансово образование и умно управление на пари – SmartMoney.bg, който също беше вдъхновен от вас – читателите, които ме насочихте към следващата стъпка в моята мисия. А тя е образованието, и по-точно финансовото образование. Може би, не всеки от нас го е получил финансовата си грамотност в училище или от родителите си и след това му е много трудно да навакса изоставането.

Постарах се всичко в новия сайт да е на ниво. Да започнем с дизайна. Прерових стотици сайтове с теми за WordPress. Едни от тях изглеждаха много добре, но нямаха функционалността, която търсех. Най-накрая се спрях на тази тема, като изчетох много документи и коментари, преди да я купя. Мисля, че тя отразява в най-голяма степен идеята, която имах в началото на търсенето. Тя е „fully responsive“, което означава, че е оптимизирана за всякакъв вид мобилни устройства като смартфони и таблети и всеки от вас може да чете новите статии докато пътува или чака на някоя спирка, например.

Много време избирах и домейна. Това на което държах е той да е .bg, въпреки малко по-сложната му регистрация. Накрая се спрях на SmartMoney.bg, който отразява напълно стремежа ми към умно управление на парите и предимно образователния характер на сайта. Следващата стъпка беше логото. Имах някаква идея, но исках да се доверя на професионалист. Попаднах на него в един от сайтовете за дизайн. Разгледах портфолиото му и останах страшно впечатлен от работите му за други компании. Когато видях контактите му, той се оказа българин. Мисля, че резултатът от съвместната ни работа говори сам за себе си.

Друга интересна секция в сайта е „Задай въпрос“. В нея може да зададете вашия въпрос в областта на личните финанси и аз или някой от другите автори ще ви отговори. Ако той не е в нашата компетенция, ще се постарая да намеря специалист, който да даде най-добрия отговор. Читателите също ще могат да се включат, како всеки от тях ще има индивидуален рейтинг, в зависимост от качеството на неговите отговори.

Има, разбира се, много неща по сайта, които могат да се подобрят. За това ще разчитам на вас да ми кажете какво ви харесва и какво не, както и предложения за неговото развитие.

Тъй като не искам новия SmartMoney.bg да е „оne man show“ (както в голяма степен е Финансовите съвети на Бат’ Тони), поканих и други автори да участват със собствени рубрики в него, както и на стажанти да участват в създаването на една онлайн медия и решаването на реални финансови казуси. Досега на тази покана откликнаха Борис Бачев и Петьо Чолаков.

Борис отговаря за категорията „Собствен бизнес“ и се справя много добре. Неговите статии с практически примери от досегашния му опит вдъхновяват много хора да обмислят сериозно идеята да стартират „нещо свое“. Петьо пише в категория „Купувай умно“ и първия му материал за това, което трябва да знаем при покупката на смартфон, вече предизвика интереса на читателите. Надявам се и други мотивирани хора да се присъединят към екипа и заедно да изградим полезен сайт за управление на личните финанси.

Тъй като разполагам с ограничено свободно време, обаче, и не мога да поддържам и двата сайта, идеята ми е да остане само SmartMoney.bg и да прехвърля всички статии от Финансовите съвети на Бат’ Тони в него, а след това да направя пренасочване към SmartMoney.bg. Технически това ще отнеме малко време, но се надявам до един месец да го направя изцяло. Ако имате идея как точно да стане, ще се радвам да ми помогнете.

И така, всичко тече, всичко се променя. Сайта Финансовите съвети на Бат’ Тони скоро вече няма да го има в този вид, но аз ще продължа да давам полезни съвети в новия сайт – SmartMoney.bg.

Оставете коментар дали ви харесва тази визия за нещата или имате други. Както и досега, съм готов да се вслушам във вашите съвети.