10 от най-вкусните ястия в италианската кухня

79
Добави коментар
monito_vr
monito_vr

   Италия даде на света много невероятно вкусни и разнообразни ястия. Милиони хора започват деня си с чаша еспресо кафе, готвят спагети за обяд, поръчват пица…

За самите италианци храната е празник на живота, а не на изкуството на главния готвач. По време на хранене, те могат да отделят часове, за да се насладят на всяко ястие.

Тук ви представяме 10 от най-вкусните гозби от „ботуша“ и със сигурност ако го посетите не пропускайте да опитате поне една.  

1. Брускета (италианска брускета) – традиционнно простонародно ястие от централна Италия, което може да се яде както на закуска, така и да е като предястие. Представлява препечен хляб на скара, грил или тиган без мазнина и поктир с домати и босилек.

2. Пиле пармезан – печени пилешки гърди с доматен сос и пармезан. Ястието е популярна в региона на Кампания и Сицилия.

3. Панини – италиански затворен сандвич. Прави се от бял пшеничен хляб, за предпочитане франзела, и се сервира горещ. Класическият пълнеж е моцарела, шунка, домати и песто.

4. Панакота  – североизточен италиански десерт направен от сметана, захар и ванилия.

5. Tramezzino – триъгълен сандвич. Пълнежът е риба тон, маслини и прошуто.

6. Тирамису – един от най-популярните десерти в света. Конструкцията се състои от следните съставки: маскарпоне, кафе (обикновено еспресо), яйца, захар и бисквити Savoiardi.

7. Тортелини (италиански Тортелини) – италиански кнедли от прясно тесто с месо, сирене или зеленчуци. Историческия дом на тортелините е региона е Емилия-Романя.

8. Лазаня (италианска лазаня) – традиционно ястие от италианската кухня, особено в град Болоня, направено от слоеве тесто примесени със слоеве от плънка и сос бешамел. Слоевете на пълнене може да бъде от месо или домати, спанак, други зеленчуци и, разбира се, пармезан.

9. Спагети (италиански спагети) – вид тестени изделия. Италия е родното място на спагетите и те са широко използвани в италианската кухня, често се сервират с доматен сос. Спагетите са основа на много италиански ястия. Родината им е Неапол, а името им е дадено от Антонио Вивиани през 1842 г. В Италия дори има Музей на спагетите, където могат да се видят 176 вида тестени изделия.

10. И, разбира се, пица – италианско национално ястие под формата на кръгла отворена питка, в класическата версия на домати и топено сирене (обикновено моцарела). Във връзка с вноса на домати в Европа през 1522 в Неапол се появява прототип на италианската пица, но днес тя все още се предлага в автентичен вид.

Hobyto.com