Маникюрът на декоративния заек

1
Добави коментар

Както всеки друг домашен любимец и декоративният заек се нуждае от полагане на известни грижи за външния му вид. Често такива грижи имат не само значение за добрата визия на мини заека, но и за неговото здравословно състояние. В тази статия ще научите защо е добре и как се поддържа маникюра на ушатия питомец.

Замислете се – Вие постоянно се грижите за Вашите нокти – подрязвате ги редовно, когато е необходимо ги оформяте или предпазвате от счупване, пазите се от гъбички или други инфекции и т. н. Декоративният заек не може да извършва всички тези дейности самичък и ето защо Вие сте длъжни да следите постоянно състоянието на ноктите на зайчето. Необходимо е да се проверяват няколко показатели каквито са например цвят и дължина.

Нормалното оцветяване на нокътя на този питомец е в основата бледо розово, а в израсналата част от прозрачно бяло до бледо жълтеникаво, като този цвят е в зависимост от това как отглеждате своя любимец. Ако той е постоянно в клетка, нормално поради зацапване на крачетата в следствие на тоалетната му, неговите нокти ще бъдат в по-жълт цвят. Ако обаче отглеждате свободно заека в дома си и той е приучен на хигиенни навици, то както крачетата, така и ноктите му ще бъдат чисти. Отклонение от тези цветове може да се получи, когато декоративният заек е заразен с гъбички, има счупен пръст или нокът, или има наличие на някаква инфекция. Също така различен цвят на ноктите може да се получи и във връзка с неправилно хранене на ушатия питомец, недохранване или липса на някои важни витамини. Ако забележите каквото и да било отклонение то е необходимо да се обърнете към ветеринар. Той ще определи най-точно съществуващия проблем и ще назначи подходящо лечение. Ненавременната адекватна намеса може до доведе до редица други проблеми, дори и до летален изход (например в случаите на инфектирана лапа – инфекцията се разпространява не само локално, но и в последствие в цялото тяло).

В природата зайците се справят сами с регулирането на дължината на ноктите им. Те изминават големи разстояния тичайки, а също така и копаят дупки за укритие или намиране на храна. По този начин зайците изтъркват излишната дължина. В домашни условия това няма как да се случи. Ето защо е необходимо редовно да следите дължината на ноктите на Вашия декоративен заек и когато е необходимо да ги подрязвате. В противен случай е възможно да наблюдавате няколко негативни ефекти :

Когато ноктите на декоративния заек са прекалено дълги, той започва да копае по меки повърхности с цел да ги намали. Такива меки повърхности се оказват килими, дрехи, чаршафи, дивани и други подобни. Често се случва при това риене зайчето да закачи някой от ноктите си, да обърне целия пръст и да го счупи. Гледката е особено неприятна, тъй като ще сте свидетели на обилно кръвотечение. Освен това подобен род случки са особено болезнени за декоративния заек. Възможно е в следващите няколко дена да се чува тихо писукане от зайчето. Освен всичко друго то ще понакуцва. Ако Ви се случи да станете свидетели на подобна гледка е необходимо да огледате внимателно крачето на ушаткото и да установите колко е зле състоянието му. Най-лекият възможен случай е да забележите само обърнат и леко отделен от основата нокът. В тези случаи е добре ако зайчето Ви позволи да махнете изцяло нокътя и да го промиете. До 1-2 седмици заекът ще се оправи сам. Ако обаче се забелязва изцяло обърнат пръст е добре да заведете Вашия питомец на ветеринар, тъй като има голяма вероятност от развитие на инфекция.
В случаите когато декоративният заек има значително израснали нокти, той ще драска, дори раздира Вашата кожа при нанесен ритник. Освен, че можете да получите неприятни и нежелани белези, под ноктите на ушаткото живеят множество микроорганизми, които при попадане в отворена рана могат да предизвикат на Вас или на член от семейството инфекция.
Друга неприятна последица от неполагане на грижи за маникюра на декоративния заек са повреди върху мебелировката на Вашия дом.

Как да поддържате изряден маникюр на Вашия декоративен заек?

Има две основни възможности за поддръжка на ноктите на декоративния заек. Първата е да водите редовно зайчето на прегледи при ветеринаря. Той ще следи за отклонение в цвета на ноктите. Освен това почти всички, да не кажа всички ветеринари предлагат услугата рязане на нокти на домашен любимец. Ако смятате, че сами няма да се справите и имате възможност, можете да се възползвате. Другата възможност е сами да следите състоянието на ноктите на декоративния заек. Смятам, че не е толкова трудно. Можете сами да подрязвате маникюра на своя мъник. Във всеки зоомагазин се предлагат различни специални ножички за домашни животни. В по-големите търговски обекти дори можете да откриете подходящи за всеки вид животинка уред за поддръжка на нокти. Ако заекът Ви е от порода, която предполага по-малки размери, то преспокойно можете да използвате и нокторезачка за хора. Тя обаче трябва да е максимално голяма, тъй като твърдостта и дебелината на заешкия нокът е много по-голяма от тази на човека.

Как да изрежете ноктите на декоративен заек?

Трябва да знаете, че това не е най-любимото занимание на мини заека. Повечето ушатковци ненаниждат да бъдат пипани по крачетата като цяло. Ако режете за първи път ноктите на своя питомец, то е много вероятно да получите известни контузии. Спокойно, всяко следващо рязане ще е по-лесно. Това се дължи на факта, че заекът вече е запознат с процеса.

За да изрежете ноктите на декоративния си заек е необходимо да го сложите в удобна за Вас поза, така че да имате пълен достъп до съответната лапа. Издърпвате я леко напред и оголвате нокътя. Разгледайте до къде стига живеца и къде започва израсналата част. Нагласяте ножичката или нокторезачката на 2 милиметра след живеца. Уверете се, че няма да го засегнете и след това режете. Това е цялата философия на рязането на нокти на декоративен заек. Ако случайно Ви се случи да засегнете живеца и потече кръв, то промийте раната и задръжте отгоре й кърпа, марля или друга попивателна повърхност, докато спре да кърви. В следващите няколко дни наблюдавайте раната и ако се появи проблем, веднага посетете ветеринар.

Статии, които могат да Ви бъдат от полза: