Разгонване при котките (Част 2)

1
Добави коментар

В първата част на статията вниманието ни бе насочено към „дамите” сред котешкото население. Време е обаче да отправим поглед и към мяукащите „господа”, особено след като те са по-активната страна при едно ухажване.

Мъжки котки – Много характерно за мъжкарите е, че те съзряват полово по-късно от женските. Те могат да се възпроизвеждат едва когато навършат най-малко 9-12 месеца. Но това важи само за някои породи. Най-често пълна полова зрялост се достига през втотата година от живота им, какъвто е случаят с непородистите представители на вида. Това е свързано предимно с необходимостта да се постигнат такива размери, които да позволят на котаракът да се съревновава с другите мъжкари. За съжаление това не означава, че той няма да прояви полов инстинкт малко по-рано – например на 6-7 месечна възраст. Този полов инстинкт ще се изразява в маркиране на територията за първи път, промяна в миризмата на урината и др. Не бъркайте това за полова зрялост – при сношение на тази възраст мъжкия няма да може да заплоди женската.

Друга важна особеност на котараците е, че те не се разгонват на периоди като женските. Напротив, щом веднъж достигнат пълна полова зрялост, те са готови за подвизи във всеки един момент, стига да усетят благосклонна „дама”. Поради това, при мъжкарите не може да се говори за реално разгонване. Този термин ще се използва само условно в статията.

Как да позная кога котаракът ми се разгонва?

Ако усетят женска, при мъжките котки ще се наблюдава увеличено безпокойство, силно мяукане, маркиране на територията чрез търкане в предмети или уриниране, отказ да изпълняват и най-простите Ви команди, понякога дори отказват да ядат, а ако се гледат затворени, всячески се опитват да излязат навън. Както стана ясно, не е възможно да се определи един точен период през който да сте нащрек. Всичко зависи от женските в околността. Все пак можете грубо да се ориентирате по техните размножителните цикли. Обикновено женските се разгонват през месеците февруари, март, април, юни, юли. Все пак, ако има женска разгонила се извън сезона и Вашият мъжкар я усети, той обезателно ще се възползва от случая.

Как да предотвратя проявата на полов инстинкт („разгонване”)?

Сред стопаните, отглеждащи котараци в апартамент, най-разпространения метод е кастрацията. Мненията за неговата правилност варират. Най- често той се прави за удобство на самите стопани, например заради възможни силни миризми и предпазване на мебелите и много по-рядко по медицински причини. Аз бих препоръчала на стопани изправени пред този избор да поизчакат преди да вземат окончателно решение. Така или иначе мъжките не бива да бъдат кастрирани преди пубертета, тъй като това може да доведе до проблеми в растежа и развитието, а от там и до здравословни проблеми. Изчакайте да премине първата проява на полов инстинкт и преценете индивидуалното поведение на животното. Ако котаракът Ви не е от много проблемните, по-добре го контролирайте с медикаменти. Кастрацията завинаги ще лиши младия „Казанова” от възможността за свое поколение, затова е добре да си оставите отворена вратичка. Друг вариант е да намирате женска за Вашия любимец. Що се отнася до лекарствата, трябва да знаете, че те имат и вредни странични ефекти при непрекъсната употреба. Затова е много важно да знаете кои са подходящи и кои не. Както при мъжките, така и при женските котки лекарства за потискане на разгонването като NONOVULIN и NONESTRON са много вредни. Друг вариант е да се дава натриев брумат. При него плюс е, че не притежава вредния ефект на гореспоменатите лекарства, но за сметка на това има упояващо въздействие. Котаракът Ви може да ходи леко унесен. Като че ли най-удачно е да се слага ваксина. За целта трябва да се посети ветеринар. Тя се слага на 6 месеца и не е скъпа.

Когато котаракът се отглежда на двора, взимането на крайни предпазни мерки като кастрацията не са толкова належащи. Отделянето на урина и миризми не се усеща навън и не е необходимо те да се предотвратяват. За превенция може да помислите само ако живеете на главна улица с много движение или имате враждебно настроени съседи. Иначе според мен рисковете появяващи се при търсенето на женски и битките с конкуренти не са по-големи от рисковете при взимане на медикаменти. Затова най-добре оставете любимеца си да следва повика на природата. Естествено, по желание можете да се възползвате от изброените вече съвети за предотвратяване на полов инстинкт у любимеца си.

Статии, които могат да Ви бъдат от полза: