Лазерна епилация

12
Добави коментар
angelico
angelico

Наистина всичко зависи от това кой как гледа на нещата, но космите по лицето, на гърба и гърдите, под мишниците, по краката и в областта на интимните части, обикновено се възприемат като неприятни за гледане, дори противни. Този тип нежелано окосмяване често ни кара да избягваме носенето на определен тип дрехи, като например тениски без ръкави, поли или изрязани бикини. Освен това до известна степен окосмяването влияе и на самочувствието.

Жените отделят доста време и усилия, за да се отърват от нежеланото телесно окосмяване. Бръсненето е един от най-удобните, но същевременно и време поглъщащи методи за премахване на космите. Понякога бръсненето на космите в областта на подмишниците и краката се превръща в ежедневно занимание и за съжаление не рядко е свързано с риск от поява на растящи навътре косъмчета, които могат да причинят неприятни възпаления и рани. Част от жените предпочитат да отстраняват окосмяването с пинсета или восък, но тези два метода могат да бъдат изключително болезнени. Освен това в крайна сметка дори след такъв вид депилация косъмчетата прорастват отново.

Съществува метод за перманентно отстраняване на нежеланото окосмяване. Този метод е т.нар. лазерна епилация. По време на процедурата дерматолог-хирург третира определения за почистване участък от кожата с лазер. Насоченият лазерен лъч реагира с меланина в космените фоликули. В отговор на реакцията, косъмчетата в третирания участък окапват, а космените фоликули преустановяват производството на клетки, които насърчават повторния растеж на косми. Пълната лазерната епилация протича в няколко последователни сесии, тъй като космите обикновено преминават през няколко различни стадия на растеж.

Лазерната епилация обаче дава най-добри резултати при хората със светъл цвят на кожата и тъмно окосмяване. Тъй като лазерът реагира с меланина в кожата, пациентите с тъмна кожа са изложени на риск от получаване на неприятни кожни изгаряния. Обикновено лазерът не може да реагира на русите или червените косми, тъй като техните фоликули не съдържат достатъчно количество меланин.

Ако смятате, че сте добър кандидат за лазерна епилация, първото нещо което трябва да направите е да потърсите дерматологична клиника в близост до мястото, където живеете. Уверете се, че този който предлага и извършва процедурата е истински лекар, специализиран в дерматологичната или козметичната хирургия. За да направите правилен избор, потърсете съвет и от близки и приятели, които вече са се подлагали на лазерна епилация и които биха могли да ви препоръчат добър специалист.

След като изберете козметичния център, в който ще се подложите на процедурата, направете и консултация с избрания от вас специалист. Посетете центъра, запознайте се с обстановката, проверете чистотата на помещенията, преценете доколко приятелски настроен и отзивчив е персонала. По време на срещата си със специалиста, задавайте въпроси, касаещи процедурата, отговорите на които е препоръчително да знаете предварително.

Ако вече се чувствате комфортно с направения от вас избор, запишете си час за първата от серията лазерно-терапевтични сесии. По време на самата процедура специалистът, асистентите и вие сте задължени да носите предпазни очила. Самата процедура не може да се определи като болезнена, независимо от това обаче лекарят ще нанесе обезболяващ гел върху този участък от кожата, който подлежи на обезкосмяване.

Преди началото на лазерната епилация в лазерния апарат се въвеждат данни както за състоянието на кожата, която подлежи на терапия, така и за състоянието на окосмяването. След това лазерът се включва за съвсем кратък период от време, през който лъчът пулсира върху повърхността на кожата на пациента. По този начин се сверява въведената с действителната информация, касаеща посочените параметри. След проверка на данните терапията може да започне.

След всяка проведена сесия по преценка на пациента се прави неколкодневна почивка. Обработеният кожен участък следва да се поддържа чист, а кожата добре овлажнена. Използвайте единствено нежни към кожата козметични продукти. Избягвайте продължителния престой на пряка слънчева светлина, защото така рискувате да получите потъмняване на кожата, а това от своя страна може значително да намали ефекта от следващия сеанс за лазерно отстраняване на окосмяването. В случай че третираният вече участък от кожа се подуе, наложете студен компрес или покрийте кожата с мека и чиста кърпа, напоена с ледена вода за да облекчите отока.

Възможно е в следствие на терапията да възникнат усложнения. Ако отокът не отмине и по повърхността на кожата се появят мехури, трябва да се консултирате със специалиста, който провежда терапията. Той или тя са подготвени да реагират адекватно на проявяващите се усложнения. Независимо от възможните странични ефекти, лазерната епилация си остава най-добрия метод за перманентно премахване на нежеланото окосмяване.

Не забравяйте обаче, че подобен род терапия не е подходяща за всеки. Внимателно анализирайте избора си преди да се подложите на процедурата.