Учени създадоха първия човешки ембрион с гени от трима родители

6
Добави коментар

Учени създадоха първия човешки ембрион с гени от трима родители
13 Май 2010 г.

Британски изследователи от Североизточна Англия създадоха човешки ембрион с трима биологични родители. След оплождането на яйцеклетката със сперматозоида учените са присадили клетъчното й ядро в друга човешка яйцеклетка. Чрез подобни експерименти генетиците смятат, че ще могат да ограничат нелечимите наследствени болести, причинявани по вина на т.нар. клетъчни електроцентрали – митохондриите.
„Новите британски научни експерименти с ембриони проправят пътя към създаването на първото клонирано бебе“, предупреждава д-р Петер Лийзе, говорител на най-голямата фракция в Европейския парламент – партията на християндемократите. Д-р Лийзе е ръководител и на работната група по биоетика в своята фракция.
„Така нареченият трансфер на клетъчното ядро се утвърди като най-решителната техническа манипулация със създаването на известната клонирана овца Доли. Британските експерименти са практически пренасяне на същите тези методи върху човешки индивид. Разликата при новия експеримент е, че не се използва наследствена информация от възрастна клетка, а от друг ембрион. Извличането на стволовите клетки от ембрионите предполага унищожаването на самия ембрион за целите на изследването“, предупреждава д-р Лийзе.
Според него никакво потенциално медицинско постижение не може да оправдае унищожаването на това, което науката счита вече за човешки живот и дори личност. Защитниците на този експеримент изтъкват огромния му потенциал да спасява човешки живот, да лекува хронични заболявания и да подобри здравето на милиони хора.
„Желанието да имат генетично здраво дете е напълно естествен стремеж на всички родители. Смятам обаче за абсолютно нередно да се злоупотребява с това дълбоко вродено и изконно човешко желание. За двойките, които не могат да имат деца, както и за семействата, в които единият или двамата родители имат генетични заболявания, има и други възможности. На първо място трябва да се насърчават научни изследвания, които да помагат именно на хора с генетични заболявания“, предлага д-р Петер Лийзе.

всички новини »