Самозадвижваща се водна помпа за бавни води

53
Добави коментар
akafazov
akafazov

May 20, 2009

Понякога простите неща са най-полезни. Водната помпа на словенската фирма Izumi не прави изключение от този принцип.

Уникалното нещо в тази помпа е, че е самозадвижваща се, и може да работи и в много бавни води. Поставя се във водни потоци, които задвижват 3 двойки перки. Перките осигуряват необходимото налягане за изпомпване на вода, а притежателят  няма никакви разходи за гориво.

Водната помпа може да се изполва в различни ситуации като:

напояване
генериране на електричество
окисляване и почистване на водата

Средният капацитет е около 300 000 литра на ден. Устройството има три различни по размер модела – един с капацитет от 1литър/сек и диаметър 1,6м, вторият с капацитет от 3литра/сек и диаметър от 2,6м и 7литра/сек и диаметър от 5,5м. Най-големият модел, поставен в по-бързи води (5,5м/сек) и комбиниран с генератор, произвежда 20 киловата електричество – достатъчно да покрие нуждите на поне 5 домакинства.

Цената на устройството може да варира от $3500 до$11 000, когато е комбинирано с генератор. Средното време за изплащане на инвестицията е около 3 години, а животът му трябва да достигне 10 години.

Помпата е едеална за напояване, както и за производство на електричество при отдалечени от мрежата обекти.

Ето и няколко видеоклипа на работеща помпа:

Био на автора: Ангел Кафазов:Аз съм създател на GreenTech-BG. В момента живея в Свиленград и интересите ми са свързани с технологиите включително зелени/еко, софтуер/хардуер и др.
Теми: алтернативна енергия, вода, водна помпа, електрогенератор, напояване

Автор: Ангел Кафазов