Хималайска сол

2
Добави коментар

Солта е най-употребяваната подправка след захарта. По неписано правило българинът до 3 пъти повече сол от допустимите 3-5 мг дневно. Последствията от злоупотребата със сол могат да бъдат наистина много опасни.

За щастие има и сол, която не само не вреди на организма, но и му помага. Това е хималайската сол, често наричана бяло злато. Тя е истинско чудо на природата, което съдържа повече от 84 химични елемента. Хималайската сол притежава почти съвършена кристална структура, създадена в Хималаите.

Според легендите солодобивът започва през 320 г. пр.н.е., когато Александър Македонски разположил войските си край поречието на река Инд в подножието на Солната верига. Той забелязъл, че конят му ближе скалите. Солната верига се смята за един от най-големите и стари солни депозити в света. На територията й са разположени 4 солни мини. Добивът на хималайска сол се осъществява ръчно.

Добива се на големи каменни блокове, които се измиват, сортират и се сушат на слънце. След това се натрошават до необходимите размери и се пакетират. Поради високата степен на чистота, която е съхранена от съвременните замърсявания, хималайската сол не се деминерализира и пречиства. Това позволява запазването на кристалната й структура.

Натриевият хлорид често е наричан тихият убиец. Едно от най-тежките последици от злоупотребата с готварска сол е хипертонията. Натрият има свойството да задържа вода в организма, принуждавайки да елиминира калия, при което се увеличава работата на бъбреците.

Специалисти смятат, че всеки излишен грам сол води до задържането на 23 г излишна вода в организма, чиито прояви са целулит и обезводняване на клетките. Освен всичко друго организмът се стреми да се отърве от излишното количество натриев хлорид, резултатът от което е неговото отлагане в ставите, органите и кръвоносните съдове. Хималайската сол е идеалният здравословен заместник на трапезната сол.

Състав на хималайска сол

Хималайската сол съдържа голямо количество жизнено важни елементи и минерали, като калций, калий, фосфор, магнезий, а розовият й цвят се дължи на съдържащото се желязо. Добре е да знаете, че хималайската сол не съдържа йод.

Д-р Барбара Хендел и Питър Ферейра са автори на книгата Вода и сол, есенцията на живота. Според техните задълбочени проучвания кристалната хималайска сол съдържа 94 химични елемента от Менделеевата таблица. 84 от тях участват в метаболизма на човешкия организъм. Двамата автори твърдят, че тези елементи се намират в солта в съотношението, в което са били някога в първичния океан, а именно от него се смята, че се е зародил животът на Земята.

Избор и съхранение на хималайска сол

Хималайската сол вече може да се срещне в повечето магазини, в различни грамажи. Може да се закупи директно с мелничка. Тя е доста по-скъпа от обикновената сол, но за сметка на това предимствата й са безброй.

Цената й варира в зависимост от грамажа, но 1 кг струва около 10 лв. Съхранява се подобно на обикновената готварска сол – на сухо и проветриво място, далеч от директна слънчева светлина.

Готвене с хималайска сол

Хималайската сол може напълно да замести обикновената сол както в сурови, така и в термично обработени храни. Много хора споделят, че вкусът на хималайската сол е по-приятен и затова я предпочитат. С нея се овкусяват салати, готвени ястия, супи и всичко, в което може да се сложи трапезната сол.

Ползи от хималайска сол

Хималайската сол възстановява солевия баланс в организма, като в същото време подпомага детоксикацията. Нормализира кръвноното налягане и укрепва кръвоносните съдове, намалява нивата на лошия холестерол в кръвта.

Хималайската сол стимулира дейността на нервните клетки, като в същото време подобрява процеса на обмяна на информация. Тя оказва положително действие при кожни болести и заболявания на дихателната система.

Подобрява клетъчния метаболизъм и храненето, благоприятства по-доброто усвояване на лекарства и хранителни добавки. Предотвратява болезнени мускулни крампи и укрепва костите, значително намалява риска от развитието на остеопороза. Препоръчва се за употреба от бременни жени, защото подобрява състава на амниотична течност.

Хималайската сол може да се използва за гаргара, промивки на устната кухина при възпаления на венците, за прочистване на синусите, за маска на лицето. Тя е чудесна добавка към солите за вана.

За детоксикация на организма ви предлагаме солен разтвор от 1 ч.л. хималайска сол, изсипана в 1 чаша вода. Разтворът се пие на гладно всяка сутрин. Редица хора, които са опитали тази детоксикация твърдят, че така се регулира дейността на червата и стомаха, регулират се храносмилането и обмяната на веществата.