Станислава Кьосева: 2-годишно дете почина при практикуване на йога!

1
Добави коментар
it_maniak
it_maniak

Става дума за т.нар. нови религиозни движения с деструктивен характер, които се възприемат от повечето хора като секти. Проблемът е, че повечето от тези нови религиозни движения проповядват и практикуват упражнения, които в много случаи застрашават здравето и дори живота на хората. А още по-големият проблем е, че те основно са насочени към децата и подрастващите, които са най-податливи. Появиха се и съобщения в пресата, които са много стряскащи, например „Йога-секта уби студент, станал жертва на дихателни практики”. За характера на тези движения, за начина, по който техните приносители проникват и се домогват до тийнейджърите, за опасността от тях разговаряме със Станислава Кьосева от Центъра за проучване на нови религиозни движения в България. Хората от центъра успяха да се преборят за отнемане лиценза за работа с деца на движение “Изкуството да живееш”.

– Г-жо Кьосева, по какво могат да се разпознаят тези нови религиозни движения с деструктивен характер, които в една или друга степен застрашават човешкия живот?
– Не всичко, различно от православието, е лошо. Тук става дума за организации, които на пръв поглед изглеждат нерелигиозни, а в същото време белезите на техните действия са такива, че те навреждат на здравето и дори на живота на човека. Те действат по определен начин, по определена схема и превръщат този млад човек в зависим.

– Разкажете за движението „Изкуството да живееш”?
– Това, а и останалите подобни движения, са на индуистка основа. Всъщност точно то провокира да се проведе подробно изследване за т.нар. хипервентилация. А самото движение се ръководи и организира от хора, които често правят концерти и други обществени събития и по този начин привличат младите. Тяхната идея и това, чрез което успяват да се вмъкнат в образователната система и сред децата, е намаляване на агресията, проповядване на щастието. Въобще чудесни идеи. Само дето се забравя друг важен момент – че децата се поставят в такава ситуация, в която всичко друго спира да ги интересува. Да, вярно е, няма агресия, но всичко останало спира да ги интересува. Искам още нещо да отбележа. „Изкуството да живееш” е фондация. Забележете, те дори не се легитимират като религиозни организации. Те минават под формата на някакви благовидни фондации – Център за обучение по езици, Център за обучение по изкуства, ето такива неща – те са странични, но позволяват в един момент и обучение в религия.

– Да поговорим за дихателните практики – наистина ли могат да са опасни? Обяснете!
– В сайта на нашия център е публикувано становището на доц. Ангел Ценов от “Пирогов”, където той професионално обяснява последствията от тези дихателни практики. Ще ви цитирам съвсем накратко: „Хипервентилацията настъпва при волево продължително и учестено дишане, което води до значително издишване на въглеродния двуокис, при което настъпва т.нар. хипоксия… В условията на хипервентилация стимулацията на дихателния център страда в значителна степен и отпада, а това забавя дихателните движения до степен последните да спрат, което означава, че

организмът не получава кислород от околната среда

и човекът се задушава. Това състояние може да бъде критично за човека и да доведе до фатален край. Първите признаци на хипервентилация са замайване, унесеност, безкритичност, а след това настъпва безсъзнание. Следователно човек, който е замаян и безкритичен в състояние на хипервентилизиране, е внушаем…”

Виждате колко точно го обяснява доц. Ценов, а аз само цитирам неговите думи, за да акцентирам на това, че човекът става лесно внушаем. Могат да му се внушат всякакви идеи и мисли. Той дори може да бъде принуден да направи определени действия. Най-лошото е, че наистина става зависим. И на всичкото отгоре, ако бъде заплашен, че ще бъде отделен от тези практики, от групата, той съответно реагира точно като наркоман, който драстично бива отделен от дрогата, изпада в шок и т.н. Руските учени дори определят състоянието на хипервентилация като наркотично. Ясно е, че човек трудно се бори с такива зависимости.

– Вие можете ли да посочите конкретни случаи на деца или младежи, пострадали от йога-упражнения или други практики?
– Последният случай, за който научих съвсем наскоро, не е в България, а в Русия. Там подобна организация се занимава с въвеждане на йога сред бременните жени и малките деца. И 2-годишният внук на дамата, която организира и провежда тези упражнения, е починал при практикуване на йога за деца именно чрез такива дихателни практики.

– Можете ли да посочите и други опасни организации, които застрашават здравето и живота на децата ни?
– Последното най-модерно движение ли да го нарека и аз не знам, особено сред децата – това са малки групички, които заимстват някакви идеи и практики от т.нар. Движение-уика. Става дума за модерно общество, с магьоснически ритуали, които се обръщат към природата. В смисъл те се определят като последователи на това движение като религия, като религиозни хора. Имат си учение, имат си бог, богиня, природата. Те насърчават хората за целесъобразен начин на живот – поне така обясняват за себе си.
На пръв поглед това движение не изглежда толкова страшно. Проблемът идва от интерпретацията на всичко това на местна почва.

– А как успяват да се домогнат до децата, как ги привличат? Може би им го разказват като приказка?
– Точно. Децата са много податливи и в такъв период – 14-18-годишна възраст, когато още не са излезли от детския свят на приказките, но не са и достатъчно зрели, те са най-подходящи за подобно въздействие. Децата на тази възраст са търсещи,
искат да знаят всичко, искат да получат отговори

Тях не ги притеснява това, откъде ще ги получат, интересува ги да имат отговор на всичко.

– И каква е крайната цел на тези организации, движения?
– Крайната цел на всички тези движения е власт и евентуално на по-късен етап – пари и печалба. Но, забележете, при тях водеща е властта, а не толкова парите. Когато имаш последователи, които са готови да направят всичко за теб, няма как да не се опияниш от това. А тези млади хора са достатъчно интелигентни и образовани, за да влязат на различни места в държавата например. Това е мечтата на всеки лидер. Това е нещото, към което най-много се домогват. Всъщност те затова опитват с различни практики да направят хората един вид приспани, така че да могат да ги командват – казано в съвсем прав текст.

– Как родителите да заподозрат, че детето им се държи съмнително?
– Има по-агресивни организации, но има и такива, които не са агресивни, но са по-опасни. При тях нещата са малко по-различни. Тези „учители” успяват да приспиват вниманието на родителите с това, че карат децата им да бъдат изключително добри ученици, да бъдат примерни, да спазват някакви правила. А кой родител не би се радвал на такова „перфектно” поведение? Комуникацията много често става по интернет или на малки групички. Те се събират и излизат в съвсем нормално време – няма закъснения, прибират се навреме. Но нещото, което е характерно за всички – започва да се променя начинът им на хранене, променя се държанието им към близки, към приятели. Изведнъж се появяват и здравословни проблеми.

– Значи на тези признаци да обърнат внимание родителите?
– Да. Нека бъдат наблюдателни, особено ако децата отказват да ядат месо и месни продукти. Сред тях възниква такова драстично вегетарианство. Те се отказват от предишни приятели, започват по-затворено съществуване – само определена група от тези, които са в движението. Обикновено в повечето случаи това са деца, които имат проблеми в семейството по един или друг начин.

Деца на разведени или самотни родители,

или с някаква трагедия в семейството, деца с недъзи или преживени лични травми. И хората от движението се възползват от това.

– Как и защо се допуска това? Нали има образователно министерство?
– Проблемът е много сложен. Институцията Министерство на образованието е абдикирала в това отношение. Имам предвид, че тези движения са си изпипали юридически нещата и оттам идват проблемите. А това се случва, защото има достатъчно много законови вратички, които позволяват на такива организации да влязат необезпокоявани в училищата. Директорът, ако се възпротиви, добре, но може и да не го направи. Министерството си измива ръцете с такова изявление – ние не можем да кажем на родителите как да обучават децата си извън задължителната програма. И ако един директор на училище прецени, че тази програма е добра, той дори може да я одобри, и министерството въобще няма да се намеси. Това според мен е чисто чиновническо отношение и никой не се замисля какво следва. Никой не се замисля, че в това училище има деца, на които психическото и физическото здраве трябва да бъдат предпазени. Законовият път е Министерството на образованието да наложи контрол. Вероятно всички си спомняте случая с Марио от Благоевград от миналата година. Въпросният учител е правил каквото иска в това училище години наред. И знаете ли какво отговори инспекторът от МВР тогава – ние не можем да сложим по един инспектор до всеки учител. Да, вярно, не могат, но все пак има начини за контрол.

– Има ли родители, които са се обръщали към вас за помощ?
– Да, има. Когато миналата година отнеха лиценза на въпросната организация „Изкуството да живееш”, това беше по сигнал на родител, чиято дъщеря беше попаднала там. Слава Богу, детето се върна, измъкна се, но с много труд. Много време и търпение са нужни на такива родители. Нека те разберат, че няма нищо срамно да им се случи такова нещо. Те не трябва да се срамуват от това да споделят.

– А вярно ли е, че вие самата сте се измъкнали от секта или не искате да говорим за това?
– Абсолютно вярно е. Моят път в осмислянето беше много дълъг и труден. Слава Богу, успях да се измъкна. Донякъде беше въпрос на късмет. Но трябва всички да знаят, че не е невъзможно човек да се измъкне от такава организация, въпреки че е въпрос на много преживявания. И ако можем да предпазим децата си от такива преживявания, ще бъде добре.
Страниците подготви

Яна БОЯДЖИЕВА