Начин за свързване на switch

21
Добави коментар
Segmadis
Segmadis

1 Flares

1 Flares

×

Доста често хората в желанието да разделят така да се каже интернет връзката си между компютрите у дома и незнаейки, кое устройство как точно действа прибягват до един от най – евтините начини да се случи това, а именно купуват си суич, чрез който после мислят да разделят нет-а. Реалността обаче както в много други случаи е малко по – различна, а и до известна степен малко по – трудна. Вярно, е че почти всички интернет доставчици използват 10/100mBits суичове за разделянето или “удължаването” на различни трасета. Проблем е обаче до известна степен, когато обикновен потребител на интернет услуга реши да го прави така и не знае какво точно прави.

Както написах в LAN@Home статията, за да включите компютър след суич вие ще се нуждаете от допълнително ИП, което да дадете след това на компютъра. Най – общо казано самия суич действа като “усилвател” на връзката, но нищо повече. Ако имате по – голяма вътрешна мрежа с рутер като първо устройство, спокойно можете да сложите след него суича, като компютрите след суича автоматично ще си взимат ИП адрес от рутера. Ако обаче става дума за два или три компютъра примерно и имате само суича без рутер ще трябва да се обадите на вашия интернет доставчик за да ви даде допълнително ИП, което да дадете на PC-тата.

Самото свързване на устройството става сравнително доста лесно, като просто трябва да включите в един от входовете (при повечето суичове няма значение в кой) кабела, който идва от вашия интернет доставчик, а през другите портове свързвате компютрите. При суичовете няма значение от кой порт ще захранвате компютрите и в кой ще влиза кабела от доставчика ви, или поне при по – голямата част суичове е така.

Повечето суичове се нуждаят от 12V напрежение на тока, като когато си ги купувате от магазина, от там ви го продават заедно с адаптерче, което да редуцира напрежението от 220V до 12V, така че от към харчене на ток, може да се каже, че един суич не би бил почти никаква тежест за вашия електромер.

Цената на един суич варира в зависимост от характеристиките му, но в повечето случаи за суич с 8 порта цената е около 20-25лв, което също е сравнително не много скъпо като се има предвид, че примерно един рутер струва по над 60-70лв нагоре.

В заключение, ако искате да разделите интернета вкъщи и допълнителното ИП не е проблем за доставчика ви или просто знаете, че няма да има проблем да си вземете такова, препоръчвам да си вземете суич с който да разделяте интернета. Излиза сравнително доста евтино, не харчи допълнителен ток, ако примерно го сравним с разделянето на нет-а с две мрежови карти, а и винаги можете да го скриете, така че да не се вижда и да не дразни окото. Има обаче и доста доставчици на интернет, които за втори ИП адрес изискват допълнително заплащане, при което идеята с евтиния начин на разделяне на интернета в дългосрочен план просто не върши работа. В такъв случай, много по – добрия вариант в дългосрочен план е да използвате Рутер, чрез който да разделите интернета.

Neshtoto.com