Да си изсушим чубрица

1
Добави коментар
KameliaNew
KameliaNew

Можете да си изсушите чубрица сами и да се радвате на вкусна и ароматна подправка дълги месеци. За да имате перфектната сушена чубрица, трябва да извадите с корените чубрицата, когато е настъпил периодът за бране.

Има различни начини за сушене на чубрица. Когато се суши чубрицата, се изпарява излишната влага от растенията, а биологично активните вещества се запазват.

Чубрицата трябва да се суши на сянка при температура не по-висока от 35 градуса. Трябва да е осигурен постоянен приток на свеж въздух.

Чубрицата не трябва да се суши на пряка слънчева светлина, защото така много от полезните вещества в нея могат да бъдат унищожени. Правилно изсушената чубрица не променя аромата и цвета си.

Най-добре е да закачите клонките чубрица на въже, като вържете около корените всяко растение. Растенията трябва да висят с цветовете надолу. Така чубрицата се суши равномерно и след това остава само да хванете изсушеното растение и да свалите с пръсти листенцата и цветовете, които са изсушени.

Лесно може да разберете кога чубрицата вече е изсушена. Тогава листенцата й могат да се стрият много лесно на прах между пръстите.

Можете да сушите чубрица също така и между вестници. За тази цел са подходящи гардероби и шкафове. Отгоре слагате вестник, разпределяте равномерно чубрицата и покривате с вестник, за да не се праши. Веднъж на два дни обръщате чубрицата. Когато се суши по този начин, чубрицата може да е накъсана на малки клончета.

Можете да изсушите чубрица и върху дървена решетка, върху която сте опънали марля. Отгоре се покрива с вестник и всеки ден се обръщат растенията, които се сушат.

Сушената чубрица се съхранява до две години, като не губи аромата си. Ако сте изсушили чубрицата на цели корени, стривайте я на прах само когато ви се наложи да я използвате директно за приготвянето на ястия. Дори може да използвате целия корен, като го потопите в ястието или супата – така ще получите силен аромат.

Ако сте стрили чубрицата, я съхранявайте в плътни хартиени пакети или херметично затварящи се буркани от тъмно стъкло. Кутиите от дърво или от картон също са подходящи. Пластмасовите съдове не са подходящи за съхранение на сушена чубрица.