Кучешки живот

1
Добави коментар

Поредният случай на насилие над животно предизвика позаспалото ни общество да се събуди. 55-годишният Райчо Иванов от Тополово влачи с автомобил собственото си куче под претекст, че животното  „го заслужава”.  По-късно кучето е намерено мъртво в местност близо до селото.

По закон – собственик на животно е заплашен с до  3 години затвор и 5000 лева глоба, но само ако се докаже, че кучето е издъхнало при особено мъчителен начин и  че деянието е извършено на публично място.

Ако се докаже? В социалните мрежи едва ли остана потребител, който да не е видял снимката, на която г-н Иванов със собствения си автомобил влачи собственото си куче. Делото не е приключило, а Иванов е освбоден под гаранция, тъй че все още не е ясно дали доказателствата ще доведат до ефективна присъда.

За съжаление това далеч не е единственият пример  за насиле над животни у нас. И ако на запад има енимъл полис, то в България единствената защита, превенция или поне помощ за пострадало животно идва от доброволци…

Приютът за безстопанствени кучета в с. Богров е сред малкото места в страната, където такива животни намират спокойствие, любов и грижи. Много хора биха си казали – защо ни занимавате с помияри, които хапят хора, лаят и пречат на спокойния ни сън. И донякъде са прави. Но именно, за да няма безстопанствени кучета и нападения над хора, трябва да има повече места като приюта в Богров.

Там има около 500 животни в клетки. Огромна част от тях са осакатени, натровени или измъчвани, изоставени, прегзени, малтретирани, преживяли всякакви извращения, преди да попаднат в приюта. Добрата новина – намира се кой да им помогне. Най-впечатляващото в това място, създадено, за да спаси животните, са хората, които се грижат за тях.   Една част от тях работят там, но всеки ден идват и доброволци, които разхождат кучета и правят дарения.

Въпреки всичко, на което стават свидетели в Богров, борбата на хората, обичащи животните, продължава . Всеки ден спасяват поредното изоставено или пребито животно, всеки ден кастрират малки кученца . Всеки ден опитват да намерят място за поне още няколко, за да може на вашата улица да няма помияри.

Адмирации към добрите хора, защото сякаш са на изчезване…