Декоративни езерца “кои”

3
Добави коментар
happypond
happypond

Декоративни езерца “кои”

Koi ponds
Ако сте стар фен на My Happy Pond или сте се задълбавали по-надълбоко в съдържанието на блога, най-вероятно сте се натъквали на публикации с таг „езера“. Освен това сигурно са ви е направили и впечатление някои публикации, свързани с японската култура и дизайн:
Защо започвам с всичко това ли? Защото преди няколко дни великолепните снимки на Пепеляшка от няколко емблематични италиански и швейцарски езера, ми напомниха за темата. Сетих се за малките градински езерца с рибки и си представих, че някой ден като остарея и имам много време за съзерцание, ще си направя едно малко koi pond.
Кои понд ли?

Както вече стана ясно, отново ще прокарам японската връзка днес. Японците създават тези градински езерца, за да пуснат в тях декоративни малки шарани или “кои”.

На японски обаче  по същия начин (“кои”) се произнася дума, означаваща любов, привързаност.

Затова в Япония тези рибки са символ на приятелството. Освен това, те често се появяват като символ в традиционните, японски татуировки Ирезуми.

Въпреки че езерцата кои могат да бъдат различни по размер и дизайн (традиционен или модерен), повечето от тях са направени от камък и наподобяват естествени форми, които се срещат в природата.

Освен декоративните рибки и растенията вътре в самото езерце, хубаво е около него също да има живот – красиви саксии с различни растения, малки храстчета и ароматни цветя, които дапълнително да привличат още повече живот – пеперуди и птички. Така японският оазис ще стане максимално пъстър и жизнен.

Много важна част от съвременните езерца кои e осветлението. Шумът от водата и загадъчно осветения силует на езерцето ще радват сетивата ви докато си почивате в летните вечери в градината.

Галерия

Снимки на езерца кои със съвременен дизайн от http://waterconcepts.com.sg/about/и традиционен дизайн от http://www.switzersnursery.com/

Свързани публикации:

Този пост беше публикуван в Интериор, Екстериор и Декор с тагове lakes, ponds, Азия, градина, езера, lakes, ponds, екстериор, риба, япония. Bookmark the permalink.