Петима лекари от ТЕЛК са обвинени за вземане на подкупи

1
Добави коментар

Срещу петима служители на старозагорската болница „Проф. д-р Стоян Киркович“ – четири жени и един мъж, са повдигнати обвинения за вземане на подкуп и съставяне на фалшиви документи, съобщиха от Специализираната прокуратура. Докторите са задържани миналия четвъртък при специализирана операция в Стара Загора.

Според събраните доказателства групата е действала от февруари до юли 2013 г. Обвиняемите са председателката на ТЕЛК, двама членове на комисията и още двама помагачи. Те получавали подкупи между 50 и 300 лв., за да издават фалшиви документи за инвалидност на ромски деца. С тях родителите можели да получават социални помощи.

Схемата била разкрита, след като лекарите били подслушвани. Все още не е уточнено колко са неверните епикризи, какъв е броят на здравите деца, обявени за инвалиди, както и каква е общата сума, с която е ощетен бюджетът. По делото са разпитани близо 30 свидетели, които са потвърдили, че са давали различни суми на секретаря на ТЕЛК. Повечето от обвиняемите са направили пълни самопризнания. В ареста е оставена само председателката на комисията, другите са освободени.