Аскетът Георги Изворски на гости в Първенец

1
Добави коментар

Георги и Силвина в Първенец

Георги Изворски и спътничката му Силвина се появиха вчера надвечер в мелницата на Атанас Янакиев в Първенец. Причините бяха три. Първо – двамата просто бяха наблизо заради участието им в духовен семинар в Асеновград. Второ – покрай лимеца създадоха приятелски връзки с Наско и дойдоха да го видят. И третото е нещо съвсем практично – искаха да вземат флейки от лимец, приготвени в малката мелница на Янакиев.

За доста хора името Георги Изворски не говори нищо. Но тези, които са му истински почитатели, празнуват, когато им се появи възможност да присъстват на духовните му лекции. (Някои от тях са качени и в Ю туб.)

А когато не искам да ме снимат, излизам така – каза Изворски като видя тази снимка

За Изворски е известно, че решителното му обръщане към духовността е станало след преживян инцидент с парапланер през 1992 година. Тогава той пада от 300 метра височина. Откарват го в болница без надеждата, че ще остане жив. Изворски обаче оцелява и днес няма никаква видима следа от убийствения полет надолу. След него той лека-полека се отказва от месото, а от 1995 г. заживява в Тетевенския Балкан, изхранвайки се със семена и плодове години наред.

За Георги Изворски е известно, че автор на книгите „Сто четиридесет и четири хиляди“, „Закон за даването или закон за десятъка“, „Великият трепет“, „Диамантената десятка“ и други. Впрочем, и преди инцидента той се е занимавал с писане на поезия и с журналистика. Завършил е Великотърговския университет.

Какви са първите впечатления от Георги Изворски? Съвсем визуално – той е доста слаб, но добре сложен мъж, с изправена стойка, предпочита светлия цвят дрехи. Между 60 и 70 години е, но е пълен с енергия. Очите му обаче са това, което те пленява. Те виждат. Когато Изворски те гледа, можеш да измериш собствената си дълбочина и да усетиш подводните си течения. След което да изплуваш на собствената си повърхност и да не знаеш къде точно се намираш, защото наоколо всичко е синьо. Всъщност, май не подлежи на описание. Очите му са сини.

Георги Изворски разказа пред АгроПловдив.БГ за полезните растения, чиито качества тепърва ще преоткриваме. Той ги познава много добре, защото са част от ежедневното му меню. Заедно със Силвина, те се хранят предимно с плодове и хляб, който тя приготвя не от пшеница, а от лимец. На трапезата им има още просо, сусамов тахън, мед и други силни храни. А най-силното в тях е благословията на Георги преди хранене и песните на Силвина.

Очаквайте по-късно: Кои са благодатните храни според Георги Изворски