Поддръжката на паркове и градини в София е под въпрос

1
Добави коментар

Грижата за част от парковете и градините в София е пред сериозен проблем, след като най-голямата поръчка за тяхната поддръжка се обжалва. Поръчката беше обявена през март и в нея парковете и градините в столицата са разделени на 43 зони с обща площ от 22 300 дка. Избраните фирми трябваше да ги поддържат до 2016 г.

След търга обаче 22 от зоните се обжалват и така няма как да се сключат договори със спечелилите фирми. В същото време много от старите договори са вече изтекли. „За тези зони, за които няма сключени договори, ще се погрижи общинското предприятие „Паркове и градски градини“, обясни директорът на „Зелени системи“ Ралица Маджарова. Не е ясно точно колко зони ще поддържа общинското предприятие, но то така или иначе няма много голям капацитет. М.г. разполагаше с персонал от 126 души и бюджет от 1.3 млн. лв., а за тази година бюджетът му е малко над 2 млн. лв.

В обхвата на тези 22 зони са много важни паркове и градини. Например парк „Аерогара“, парк „Дружба“ 1 и 2, парк „Лебеда“, Западен Лесопарк. Насажденията в границите на север от бул. „Сливница“, бул.“Добринова скала“, бул.“Царица Йоана“, бул.“Тодор Александров“,бул.“Цар Освободител“, бул.“Цариградско шосе“ също са по въпрос, както и тези на 4-ти км и много други.

За 2011 и 2012 г. общината беше сключила 16 договора с външни фирми за озеленяване на града. Фирмите, които са спечелили най-много зони, са на едни и същи собственици и се появяват и сега. Сред тях са „Жиро-М“ ЕООД и „Ландарх консулт“ на Мартин Реселешки, „Цветомания“ ЕООД, „Про плантс“ ЕООД, „Грийнтаун“ и ДЗЗ „Екоарх-БМТ“.