Грета Ганчева на 70 години: Емил Димитров беше голям любовник!

2
Добави коментар
Erol1001
Erol1001

Естрадната ни звезда от близкото минало Грета Антова Ганчева е родена на 15 юли 1943 г. в Червен бряг. Грета не казва предварително как ще празнува юбилея си, защото обича изненадите. Но в. „Над 55” я поздравява за 70-годишния й юбилей и й пожелава здраве и творческо дълголетие! Честито!

Култовият шлагер „Тумбалалайка“ направи популярна навремето Грета. Снимала се е във „Войната на таралежите“, „Изпити по никое време“, „Синята лампа“, „Деца играят вън“ и други филми. Известна е обаче преди всичко като първата жена на Емил Димитров, макар че техният брак бе много кратък. Тя е бивша съпруга и на актьора Васил Бъчваров, който също почина. От брака им остана чудесна дъщеря – Мила, която роди внука им Вова и живее със семейството си в Москва.

Преди време естрадната легенда опровергава слуховете, че е направила спонтанен аборт от Емил Димитров. В откровена изповед пред „Над 55” тя призна, че абортът й не е спонтанен, а “съвсем съзнателен”, а Емил през цялото време бил до нея и я държал за ръката. Емил беше голям любовник, твърди Грета. Велик любовник, не се забравя такъв мъж! Но никога няма да кажа бил ли е бисексуален – това не е работа никому! Веднъж ми се обади и ми каза: “Грета, ти вече си сексзвезда. В един вестник пише, че сме се любили с теб по седем пъти на ден”. Викам: “Да опровергавам ли?”. А той ми казва: “Не, нека да ни се носи славата”. И досега ходя на гроба му и споделям всичко с него, а той ми отговаря, твърди певицата.

– Как мина последната ви среща на живо?
– Бях се върнала току-що от Москва и носех бутилка руско шампанско. Потърсих го и разбрах, че е в болница, и веднага позвъних. Сестрата, която се грижеше за него, ми позволи да му говоря в слушалката на телефона. Аз му разказах с възторг колко го обичат в Русия, как го помнят, как пеят песните му. Накрая му казах: “Емиле, аз те обичам!”. Чух нещо много далечно и неразбрано “Аз също”. След 20 минути ми се обадиха и ми казаха, че е починал!

– А каква беше първата среща с Емил?
– На първия ми концерт бях толкова смутена, че дори не съм забелязала Емил Димитров. Видях го, когато спряха турнето ми с Калоянчев, Стоянка Мутафова и Нейчо Попов и ми казаха, че заминавам с Емил за СССР. Мислех го за недостижим. След това се влюбихме. Бракът ни продължи 3 години. През цялото време бяхме заедно по турнета. След като се разведохме, се срещнахме отново след 23 години. Оказа се, че все още се обичаме. Отначало се ревнувахме с Мариета (другата съпруга на Емил Димитров – б. р.), но в последните години станахме близки. Да, много се обичахме, но не можехме да живеем заедно.

– Как се справяте с мизерната си пенсия?
– За половин век работа на сцената вземам под 180 лв. Джобовете ми не са пълни, но сърцето ми прелива от щастие – имам прекрасна дъщеря и внук, казва се Владимир Владимирович Новак, а не Путин, както го оприличават. Аз имам на Свети Влас една прекрасна гарсониера, която винаги казвам, че ми е подарък от бай Тошо. Всъщност той не ми го даде като подарък този апартамент, защото се оказа, че много малко съм искала и не съм знаела, че ще получа нещо подобно.

– Как се случи това?
– В първите години, когато започна моята кариера, всичко беше много чисто – чисто като взаимоотношения, чисто като морал, а бай Тошо беше един много приятен човек. Той, когато се срещаше с писатели, артисти…, питаше: “Кажете сега колко дълга реч да държа – половин час, един час, два часа или от четири нагоре?”. Живков беше осведомен по всички въпроси. Та, в това време аз ходех много по правителствени концерти. При едно пътуване, когато трябваше да посрещаме ген. Гречко, дойдоха от УБО, взеха ме с една “Волга” и ме качиха в правителствения самолет, където беше и Тодор Живков. Бяхме трима души певци, но в свитата на Първия бяха Пенчо Кубадински, Борис Велчев и други подобни величия. Проведохме един доста задушевен разговор, който няма да забравя. Говорихме за театъра, а Тошо много обичаше Иван Кондов, беше луд по него, страхотно го обичаше. И така от дума на дума той се присети и каза: “Ти, Грете, имаш ли нужда от нещо? Какво правиш?”. Казах му: “Ами какво? Живея при майка си и баща си…“. “Ама ти къде репетираш? Къде пееш?”, ме попита той и каза: “Я се обади на Тинко!”. Това е човекът, който отговаряше за жилищния фонд. 

Надя СТАМБОЛИЕВА