Сок от нар – факти

9
Добави коментар
davis
davis

 
1
2
3
4
5

(11 гласа, оценка 4.55 от 5)

Сокът от нар има не само приятен и богат вкус, но също и набор от полезни и лечебни свойства, за които вие вероятно дори не подозирате.

Една чаша сок от нар съдържа около 40% от дневната норма на витамин С, който помага за предотвратяване на сърдечно-съдовите заболявания.

30 мл сок от нар съдържат 3 пъти повече антиоксиданти от 30 мл зелен чай или червено вино. Антиоксидантите, съдържащи се в сока от нар, може да спрат развитието на атеросклерозата.

Сокът от нар съдържа калций, магнезий, фосфор, желязо, натрий, а по количеството на калий е много по-наситен от другите плодови сокове. Благодарение на тази богат минерален състав, сокът от нар е в състояние да стимулира кръвообращението, понижава нивото на холестерол и регулира водно-солевия метаболизъм. Поради това, той се употребява в лечебното хранене на хората, страдащи от хипертонична болест и недостатъчност на кръвообръщението.

Благодарение на наличието на фолацин, пектинови вещества, както и на танини (дъбилни вещества), сокът от нар е полезен при различни възпалителни заболявания на храносмилателната система. В частност, той оказва укрепващ ефект при заболявания на червата.

Явяващ се като биостимулатор, сокът от нар има общоукрепващо и тонизиращо действие. В Индия, например, го използват за подобряване на работоспособността. Може да се пие по половин чаша 3 пъти дневно, 30-40 минути преди хранене.

Има диуретично, антисептично и обезболяващо действие. Сокът от сладките сортове нар е подходящ като средство за възстановяване след инфекциозни заболявания и операции, бъбречни колики и стомашно-чревни заболявания.

Увеличава резистентността към човешкото тяло на радиация.

Очиства кожата и организма (ефективно се използва за избелване на лице, премахване на пигментни петна, лунички, и също просто като почистващо средство, ако добавите към сок от нар сметана – получавате перфектно средство за подхранване на кожата), стимулира растежа на косата, укрепва ноктите.

Капки за очи от сладък сок на нар се използват за предотвратяване на късогледство.

Сок от кисели сортове нар помага при диабет. Ако няма специфични препоръки, се предписва по една чаша с добавяне на една супена лъжица мед три пъти на ден.

Този сок е противопоказен при стомашна язва, гастрит с повишена стомашна киселинност.

Намалява риска от някои ракови заболявания: рак на кожата, рак на гърдата при жените и на простатата при мъжете.

Отлично утолява жаждата, защото съдържа лимонена киселина, която му придава приятен и освежаващ вкус.

Сокът от нар запазва всички полезни вещества, които са в пресните плодове и лесно се усвоява от организма.

Достъпен е през цялата година.