Десет насекоми и буболечки, които хапят или жилят!

1
Добави коментар
nadin9061
nadin9061

Бръмченето на пчелите, маршируващите мравки и рояците комари са неразделна част от лятото,  като шезлонгите, пикниците и сладоледите.

Научете всичко за тези досадни същества, така че да можете да ги забележите и да избегнете тези, които се надяват да пируват с вас!

Осите

Скромната оса и тясно свързания с нея стършел могат да ви ожилят, ако се чувстват застрашени, което води до сърбеж и подуване. Тези ужилвания не винаги са безвредни, защото някои водят до различни алергични реакции. Може да нямате сериозна реакция след първото си ужилване от оса, но по-късно можете да развиете сериозна „скрита” алергична реакция. За всеки случай носете винаги със себе си противоалергично хапче и мазило, когато сте сред природата. За да предотвратите ухапването, не ги дразнете, ако ви заобиколят и не ходете с дрехи с ярки цветове.

Пчелите

Ужилването от пчела е близко до това на оса, но пчелата оставя своето жило, което е важно бързо да отстраните. Пчелните ужилвания са болезнени и много по-често предизвикват алергични реакции. Веднага изпийте една ампула урбазон, за деца по-добрият вариант е алергозан – освен на таблетки тези лекарства ги има и на ампули. Пчелите обичат сладки напитки и последното нещо, което искате да направите, е да глътнете една, така че не забравяйте да погледнете в чашата си преди да отпиете от питието.

Кърлежите

 

Строго погледнато тези малки паякообразни същества не са насекоми, но все повече се превръщат в голяма напаст при разходките в планината и гъстата трева. След като се залепят за вас, кърлежите се захващат към кожата, за да смучат кръв. Захапката им наистина не боли, но някои видове кърлежи могат да ви заразят с Лаймска болест. Затова веднага отидете на специалист, който да го премахне от кожата ви. За да се предпазите, ползвайте репелент против кърлежи.

Комарите

Най-досадните насекоми! Техните ухапвания не са смъртоносни по нашите географски ширини, но със силния сърбеж и подуване развалят удоволствието от пикник или къмпинг почивката. Задължително ползвайте репелент против комари за вечерта и през нощта.

Мушичките

Появяват се особено много във влажните летни дни. Не предизвикват заболявания, но са болезнени, пъпките от тях сърбят интензивно и могат да набъбнат тревожно. Предпазването от тях е, както при комарите.

Продължение…