Още насекоми и буболечки, които хапят или жилят! – част 2

1
Добави коментар
nadin9061
nadin9061

Всеки реагира различно на ухапванията от насекоми, въпрос на реактивност.

Част 1

Мравките

Най-много разпространените мравки не жилят. Но има такива, че като ви ухапят ще помислите, че ви е ужилила оса или пчела. Такива са огнените мравки (Fire Ants), които все повече се превръщат в глобален проблем. Дори и кратък досег с тях е способен да ви изпрати в болница. Ужилването от тези мравки прилича на изгаряне, от там и името им – огнени. Предпазването става с използване на репелент против мравки.

Конската муха

Голямата космата муха има тенденция да хапе в топлите слънчеви дни особено по главата и горната част на тялото. Ухапването може да бъде изключително болезнено, тъй като със захапката си пресича кожата, вместо да я пронизва. Непременно ползвайте репелент, който отблъсква тези насекоми, ако ви предстои разходка около места, където се отглеждат животни. Тези мухи се навъртат най-много около конете.

Паяците

Ухапването от паяк може да причини болка, зачервяване и подуване, ако са попаднали в дрехата ви и се почувстват застрашени. Не се безпокойте от паяците, достатъчно е само леко да ги издухате – те се скриват много бързо откъдето са изпълзяли.

Калинките

Самотната калинка е романтично насекомо, всеки е вирил показалец и е питал „Калинке, малинке – кажи накъде ще се оженя?”. Когато са много на едно място, обаче, калинките се превръщат в отвратителни насекоми, които хапят човека, въвират му се в очите и ушите, пълзят под ризата му и сеят смъртна досада. А има калинки, които дори поединично хапят, но те не са често срещани по нашите географски ширини.

Дървеници

Техните ухапвания предизвикват сърбящи червени подутини, а някои хора дори получават мехури по кожата. Ако забележите, че матракът на дървеното ви легло има малки черни петна, това означава, че вашият дом е заразен с дървеници. Не се притеснявайте – дървениците не са знак за мръсен дом. Просто трябва да вземете необходимите мерки и подходящи препарати, за да ги унищожите.

 

 

 

 

Как да се справим с билки при ухапвания и ужилвания от насекоми?