Катето Евро подарява на сина си Александър Кадиев правописен речник

1
Добави коментар
it_maniak
it_maniak

Oт другата седмица актьорът и водещ на “Преди обед” Александър Кадиев е официално в лятна ваканция. Последния месец той репетира за нова постановка в Малък градски театър “Зад канала” с Мариус Куркински. Тъй като това е последната седмица на театралния сезон, репетициите ще продължат чак септември, за да бъде готово представлението за премиерата през октомври. С Би Ти Ви пък ангажиментите му приключиха в края на юни. Оттогава предаването е в почивка до 2 септември, когато Александър ще се върне отново на екран заедно с Деси Стоянова.

В промеждутъка той и неговата приятелка Таня ще попътуват. Днес той трудно би си представил живота без нея и макар че тя е на първо място, актьорът има още 7 неща, без които не може.

1. Кола

Актьорът умее да кара от малък, но има шофьорска книжка едва от 7-8 години. Автомобилът, с който се придвижва в момента, е сива “Алфа Ромео”. Нея Сашо получава от покойния си баща Георги Кадиев, след като се разваля предишният му автомобил. “Тогава имахме 3 коли и той просто ми даде тази. С течение на времето тя накак си стана моя”, разказва той.

2. IPhone

За IPhone актьорът чува за първи път през 2005 г. “Беше голяма истерия. Започнаха слухове, че ще излиза нещо революционно”, спомня си той. Две години по-късно Кадиев попада на статия в технологично списание, в която пише, че от един месец този нов вид телефон е вече на пазара. По това време обаче той не се внася в България – има само единични бройки, донесени от хора, които са ги купили от САЩ. Чрез статията Сашо Кадиев намира форум, в който се продава IPhone, но за солидната сума от 1200 лв.

“Нямах тези пари, а вече полудявах – исках на момента да го имам, даже на секундата”, казва той. Затова отишъл при баща си, за да го помоли за сумата. Било му малко неудобно, тъй като родителите му са го възпитавали да не е зависим от предметите. В крайна сметка се престрашил и плахо му казал: “Татко, не знам как ще ти прозвучи, но искам ей сега да ми дадеш 1200 лв., за да си закупя този IPhone, за който ти говорих 2 години по-рано”. За учудване на Сашо, баща му Георги веднага му дал сумата. След час синът на Катето Евро вече държал в ръцете си първия IPhone. Оттогава досега той купува всяка нова версия, която излиза.

3. Маска с неговия лик

Едва завършил театралната академия, Сашо Кадиев получава първата си голяма роля – на главния герой Бруно, във “Великолепния рогоносец” на Малък градски театър “Зад канала”. Има сцена в постановката, в която всички 12 актьори трябвало да излязат с маска, копираща лицето на Кадиев.

“Взех си една такава маска и си я държа тук за спомен, защото това ми беше първото много голямо представление с огромна роля”, обяснява Александър.

Актьорът пази маската и по друга причина – за тази си роля той получава номинация за “Аскеер”.

4. Награда “НАЙ-НАЙ-НАЙ”

Всяка година едно момиче и едно момче от завършващите НАТФИЗ получава наградата “НАЙ-НАЙ-НАЙ”. Момчето от випуск 2008, което получава тази награда, е именно Александър Кадиев. Тя се изразява в бронзова статуетка, която е подобна на наградата “Икар”. Присъжда се на най-добре изявилите се измежду завършващите студенти във факултет “Сценични изкуства” на академията. Кой да я получи, гласуват близо 200 студента и 50 преподаватели.

5. Личният му компютър

От близо 2 години Сашо Кадиев циркулира между репетиции в театъра и предаването “Преди обед” по Би Ти Ви, където е водещ. Сценариите и за двете той пази на личния си компютър. Освен тях там събира също всички натрупани през годините неща, като снимки и видеа. И тъй като почти целият му живот е на него, той гледа често да го модернизира.

6. Правописен речник

Като малък Александър Кадиев непрекъснато питал за значението на някоя дума. Най-често му отговарял баща му Георги, но понякога се налагало и на майка му Катето Евро да обяснява. С течение на времето на актрисата й хрумнало да подари на сина си тълковен речник, за да търси непознатите думи там. Връчва му го преди повече от 10 години с думите: “Саше, ето сега като те интересува нещо, сядаш и си го прочиташ там”. Наскоро Евро връчва ново издание на официалния правописен речник, за да продължи тенденцията.

“Саше, ти си актьор, мама. Трябва да знаеш всички думи”, казала му тя.

7. IPad

Когато води “Преди обед”, Кадиев гледа сценария си не от хартиен вариант, а от личния си 9,7-инчов IPad. Актьорът често го използва и за сценариите на постановките, в които участва.

Известно време след него и Деси Стоянова решава да се сдобие с таблет.

“Тя дълго време беше с хартии, но защото е свикнала по класическия начин. След това и тя реши да се улесни. Видя от мен, искам да кажа”, шегува се Кадиев.

Вечер, като си легне, Александър го ползва и в леглото си вместо компютър.

СТЕЛА АТАНАСОВА

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти