Днес+ :: АФП: Българските протестиращи почетоха Франция

1
Добави коментар
GotinPich
GotinPich

АФП: Българските протестиращи почетоха Франция

14.07.2013 07.26

Световните медии не останаха безразлични към продължаващите вече месец антиправителствени протести в България. Снощната „акция” с пресъздаване на сцена от френската революция по картината на Делакроа „Свободата води народа” също беше отразена от Агенция Франс прес.

Медиата публикува материал за 30-ия ден от протестите в България със заглавие “Българските протестиращи почетоха Франция“.

Протестиращите в София срещу олигархията, които от един месец настояват за оставката на ориентираното център-ляво правителство, почетоха Франция в събота и отбелязаха годишнината от Френската революция, пише АФП.

Агенцията припомня, че в изявление на 8 юли, посланиците на Франция и Германия подчертаха, че олигархичният модел няма място в Европейския съюз. Вчера стана точно един месец от началото на тази вълна на народно недоволство, предизвикано от бързото назначение на спорен бизнесмен на поста на директор на службата за национална сигурност, пише испанската агенция ЕФЕ. През този период досега не е имало и ден без протести, най-масовите от които с десетки хиляди участници. Българските анализатори са съгласни в това, че месец след началото на протестите се увеличава рискът те да загубят мирния си характер, допълва ЕФЕ.

В София и други големи градове на България се водят протести всеки ден. След изборите, които се проведоха в началото на май, управляващата коалиция и опозицията придобиха еднакво съотношение в Народното събрание на страната. И така социалистите могат да предприемат действия и да взимат решения с помощта на расистко-националистическата партия „Атака”, пише германското издание „Нойес Дойчланд”. /btvnews.bg

Днес+