Христо Нанев: Людмила е знаела за свалянето на Тодор Живков от власт

1
Добави коментар
it_maniak
it_maniak

Изследователят на паранормалното Христо Нанев повече от 25 години се фокусира в най-ярките представители на родните пророци, останали обаче встрани от прожекторите по времето на царизма, соца и в началото на демокрацията у нас по ред конюнктурни причини. Продължаваме изключително интересния разговор с най-големия изследовател на феномените Слава Севрюкова, Дядо Влайчо и Коста Лулчев, започнат в предишния брой на „ШОУ“ – Интересът ти към неизследваните територии на още няколко родни ясновидци, наречени от теб „пророци в сянка”, ти дава основание да обобщиш същественото за всеки от тях – по какво си приличат, по какво се различават?
– И тримата големи наши пророци в сянка – Слава Севрюкова, Влайчо Желев /Дядо Влайчо б.а./ и Любомир Лулчев /съветникът на цар Борис Трети б.а/ си приличат по това, че пророкуват събития, които с абсолютна точност се изпълняват във времето напред. Но те имат и много съществени различия. Например леля Слава Севрюкова можеше с едно движение на ръката, което правеше много рязко, да „отвори портал във времето” и да пътува напред и назад в него само със силата на мисълта си; да разказва за минали събития и личности, да пророкува други, които много по-късно щяха да станат исторически или научен факт. Можеше да предсказва абсолютно точно бъдещето. Просто за нея нямаше тайни. Работеше с доц. Лозенски много години по проблемите на ядрената физика, металите, газовете, устройството на атома. А беше учила само до четвърто отделение!!! “Разрязваше” атомните частици и ги „уголемяваше”, доколкото си иска /като под микроскоп/, за да ги вижда по ясно, и ги описваше. Имаше „зрение” на хипер-„микроскоп”, макар че беше с очила. Това е едно друго, „вътрешно зрение” толкова реално, колкото е това на човек със здрави очи. Съобщаваше данни за размерите на атомните частици, за съотношението им, за детайли в устройството им и за съотношения на параметрите на тези по-малки частици от атома, от които той е изграден. И тях „разрязваше” и описваше устройство им, вихрите, които ги движат, скоростта им. Описваше структурата им – нещо, което световната наука не познаваше! Тя беше изключително ценена в чужбина, с правителствени награди от краля на Испания и пр. Познавах се лично с нея, както вече казах още от времето на социализма и при срещите ни правех магнетофонни записи с нейното разрешение. Тя почина три години след демокрацията у нас. Но остана „в сянка”, защото бе пророк безсребърник, а и поради ред конюнктурни причини на властващите. Севрюкова беше безсребърник също като Дядо Влайчо. И като него вярваща силно.

– А на Дядо Влайчо – какъв е типът, мащабът на дарбата му да пророкува?
– Той е друг вид предсказател. По-скоро е прорицател на битово ниво, на междуличностните проблеми при хората. Освен това е и много добър лечител. Той е и най-големият страдалец между всички ясновидци у нас.

– Малцина обаче знаят Дядо Влайчо. Защо?
– Защото има драматична съдба. Казах ти и това, че е безсребърник. Ще обясня. Влайчо го готвят също да гледа. Изследва го проф. Георги Лозанов и той дава по-добри резултати от всички дотогава.

– Дори и от Ванга, която вече е легенда и свободно гледа по това време?
– Да, проф. Лозанов, след като му изследва мозъка, идва до село Коньово и му казва:

“Ти си по-добър от Ванга

и ще ти разрешим да гледаш. Тук ще сложим един човек с такса”. И Влайчо можеше да бъде известен като Ванга, ако не беше казал: “Професоре, даром ми е дадено, аз пари няма да вземам! Даром ще давам”. Стотинка никога не взема за това, че предсказва на някого бъдещето и миналото. И властниците не го харесват: едно, заради идеологията, и второ, заради отказа му да сложат будка пред дома, от която ще вземат такса. Дядо Влайчо им отказва и плаща най-високата цена. Той е най-големият страдалец, аскет, мъченик.

– С какво плаща?
– С целия си живот на страдалец, на човек, гонен от властта, лежал по концлагери и затвори. Но е истински човек и не отказва помощ на никого дори и на комунистите, които го гонят. Например на Чочоолу -легендарният партизански командир от Старозагорско. Когато полицията търси и никъде не открива изчезналата племенницата на Чочоолу, той прибягва до Влайчо. Отива при него, пита го къде е детето. Влайчо му казва, че е открадната от детската градина от негов враг и е хвърлена в сух кладенец. Но го кара преди това да обещае, че няма да мъсти, и чак тогава му казва къде се намира мястото. Описва го с абсолютна точност и казва направо да закарат линейка, защото детето е обезводнено и е в тежко състояние. Така откриват полумъртвото дете, което е спасено благодарение на Влайчо. А после съпартийците на Стою Неделчев -Чочоолу го принуждават да разобличи Влайчо публично чрез местния вестник в Стара Загора – орган на Окръжния комитет на БКП, като даде интервю, че това, което се говори за племенницата му и връзката за „слуха” с Влайчо, не е вярно. И Чочоолу, представи си, се пречупва! Дава това интервю и „за благодарност” се отрича от фактите. Бившият кмет на село Коньово Михаил Манев, от което е и Дядо Влайчо, ми каза какво пророкът е казал пред него: „Моята дарба след време ще я наследи комунист, пък да видим тогава ще го преследвате ли?…”. Та, тогава пак принуждават Дядо Влайчо да спре да гледа и той минава буквално в нелегалност. Неудобно е вече присъствието му в Коньово. Нощува при близки и познати. Скита из страната. Работи конспиративно… Също като един Левски е – такава конспирация.

Предсказанията на дядо Влайчо вече се сбъдват. Някои се и сбъднаха.

– Например?
– Например това, че: “Ние ще отидем при НАТО и НАТО ще дойде тук” -предсказва дядо Влайчо, а той умира през 1981 г. – дълбокия комунизъм. Предсказва и смяната на политическата система и последиците от това. Освен това той предсказва и падането на Тодор Живков – кога и как ще го свалят от власт. През 1980 г. има среща с Людмила Живкова и точно на тази среща предсказва бъдещето на баща й, свалянето му от власт след предателство в обкръжението му. Людмила не повтаря срещата си с него, вероятно и тя заради лошото пророчество за баща й. Подобно нещо прави и цар Борис Трети, когато Влайчо, който познава пола на детето му, което е още в утробата на майка си, предсказва за сегашния Симеон Сакскобургготски, че:

“Нито ще има царство, нито ще царува!”

А през 1947 г. предсказва, че Георги Димитров ще бъде убит и поради това предсказание е хвърлен в затвора, където преживява истински ад. Всички в най-близкото му обкръжение са знаели за тези политически предсказания.

– Докъде са стигнали и проучванията ти за съветника на цар Борис Трети – Лулчев?
– Любомир Лулчев – съветникът на цар Борис Трети, е също един уникален пророк в сянка. Сега събирам и анализирам информацията за него. Пророчествата му. Готвя и книга за Лулчув – „Пророкът на короната”. Пиша я в момента. Той също е с необикновени способности, но е обруган. Разстрелян е от Народния съд и е погребан в обща яма с 300 души депутати, министри. Той е с необикновени способности.

– Да се върнем към уникалния феномен Слава Севрюкова – с какво тя закова вниманието ти при първата ви среща, след която ще последват още много други, а и ще бъде един своеобразен проект на собственото ти бъдеще като неин най-голям изследовател въпреки съжителството и работата й дълги години с доц. Лозенски?
– Порази ме онова, което каза за Ботев и Левски още на първата ни среща. Тя продължи, представи си, цели четири часа. А когато заговори необичайни неща за Левски, за гроба му и кой убива Ботев, как става това…

– Прощавай, че те прекъсвам, но кой го убива, какво каза за това Севрюкова?
– Абе, тъжна история. Свой човек го убива.

Един от четата е екзекуторът на Ботев

Тогава тя каза: “Не го казвайте, за да не се наранява българският патриотизъм, българското самолюбие. Каза още за Ботев: “Прекрасен поет. Уникален. Нежна, лирична душа. Силно ранима”. Но… тя каза и друго: “Той не е подготвен да бъде войвода!”… Тогава вече извадих магнетофона за да запиша тези уникални нейни твърдения. Доцент Лозенски не разреши, но леля Слава се намеси и каза: “Аз му разрешавам! Да записва!”. В тоя миг се почувствах целунат от небето. След тези нейни твърдения за Ботев после се заех с едни дълги разследвания и прочетох всички спомени на Ботевите четници, за да видя има ли аналози, аргументи, които да защитават едно такова твърдение. И стигнах до извода, че, уви, има.

– Спомена, че те е впечатлило и онова, което е казала за Левски – какво е точно?
– Каза къде точно е погребан Левски.

– Къде?
– Гробът му е под словашкото посолство в София /където се намира то сега/. Точно под входа му е гробът на Левски, под стълбите – това каза леля Слава. И описа кой погребва Левски. Как е изглеждал човекът, който го погребва. Това е мъж, облечен с ямурлук на жълти и кафяви ивици. Срещу няколко жълтици откупува вледенения му труп от турците. Остава анонимен. Взема трупа. Заптиетата вървят след него, за да видят какво ще направи с тялото. Той копае и го погребва на това място, за което тя каза “сега се пада точно под стълбите на словашкото посолство”. Тази информация съм я чул лично от Слава Севрюкова. Тя каза и това, че никога няма да се разкопае гробът на Левски. Срещах се с поне 200 души от обкръжението й съм ги питал дали и те знаят нещо за това къде е гробът на Левски, кой го е погребал? И информацията им съвпадаше с тази, която тогава, при първото ми посещение при нея, Севрюкова разкри.

Едно интервю на Керка ХУБЕНОВА,
Снимки – авторката и личен архив