Наркотици като соли за баня, билкови тамяни и весел чай заливат пазара

1
Добави коментар
it_maniak
it_maniak

Нови психоактивни субстанции се предлагат на пазара под безобидни имена като соли за баня, билкови тамяни и весел чай. Тези препарати обаче представляват сериозна заплаха за човешкото здраве, въпреки че се продават законно, съобщава TV7.

Препаратите най-често са на синтетична или растителна основа. Те обаче могат да бъдат използвани и за създаване на т.нар. дизайнерски дроги, които са много по-опасни. Лекари съобщават за смъртни случая след употребата им.

Според специалистите най-страшното е, че психоактивните субстанции се предлагат свободно в интернет, което затруднява контрола върху тях. Именно подобен вид дроги са причина за последните инциденти с чужди туристи, които скочиха от балконите на хотелските си стаи в Слънчев бряг, твърдят психиатри.

В последните години се наблюдава промяна в консумацията, информираха Волен Пасков от една от големите терапевтични общности, Светлин Андреев и Атанас Станков, които са били наркозависими.

Ако преди години основно се е употребявал хероин, то сега се търси предимно амфетамин и метаамфетамин. „Хората попълват с дрогата дефицита в общуването, а освен това знаят, че хероина е опасен и затова прибягват до хапчета“, каза Пасков.

Станков, който е бил наркозависим, сподели наблюденията си върху пазара и потреблението.

„С амфетамин може и да не спиш по 4 дни. След това хероинът ми идва идеално – успокоява ме и заспивам“, разказа Станков.

Ефектът върху тялото, мозъка и личните финанси е убийствен. Станков например е бил толкова тежко зависим, че е продал къщата си, а с парите си е набавял дрога. „Издрусах“ я за 4-5 месец“, сподели той.

Своята история разказа и Светлин Андреев, който е употребявал 8 години наркотици. Започнал е класически – с трева и постепенно е прибягвал до по-силни вещества.

„Дизайнерските дроги са междинна стъпка към по-тежките наркотици. Почти никой не спира на фаза трева. Получава се привикване и се търси все по-силен стимулант. Спирането е процес, който е болезнен и отнема поне 2 години“, сподели Андреев.

Според Пасков в момента в България няма монопол в търговията и разпространението на наркотици. Множество малки групи внасят, произвеждат и търгуват с упойващи вещества, като основните места, където това се случва са ромските махали. В малките градове всички знаят кой продава дрога, но полицията си затваря очите. С това България не прави изключение от Европа, където ситуацията е същата.

„В момента се произвежда дрога и в домашни условия. Рецептата е известна, суровините се набавят от аптеката и железарията. Активните вещества като псевдоефедрин се намират в лекарства, които се разпространяват без рецепта в аптеката“, каза Пасков. От сдружението ще настояват за ограничаване на продажбата на такива лекарства. /БЛИЦ