Хранителни добавки

1
Добави коментар

     Аминокиселините са азот-съдържащи вещества, които формират протеините. Съществуват стотици различни видове протеини, които са от жизнено значение за живота, растежа, развитието и здравето, и следователно аминокиселините са жизненоважни. Човешкото тяло трябва да синтезира собствени протеини “от нулата”, тъй като протеините от храната се разгражда до аминокиселини по време на храносмилането. Тялото абсорбира, след това използва тези аминокиселини, за да ги превърне в нови протеини, от които се нуждае.

 От около 80 аминокиселини, които се срещат в природата, човешкото тяло изисква 20. От тези 20, 9, са известни като незаменими аминокиселини, които са от съществено значение. Това означава, че както витамините, тялото Ви не може да ги произвежда, и поради това те трябва да се набавят от диетата. В растителните протеини липсват една или повече от основните аминокиселини. Протеините от животински източници, такива като месо, риба, яйца, суроватка и други, съдържат всички 20 аминокиселини, включително 9 есенциални аминокиселини.

Чести причини за аминокиселини недостатъци са недостатъчните количества протеини, приемани с храната, наранявания, болести, възстановяване, лекарства и някои генетични и храносмилателни разстройства. Недостатъците могат да бъдат диагностицирани от лекар с изследване на кръвта, и могат да се разрешат с като аминокиселина добавка. Ако тялото не получава достатъчно есенциални аминокиселини от храната, то веднага започва да разгражда протеините от мускулна тъкан като последна инстанция. Това е много неприятно за бодибилдърите и спортистите, и се нарича катаболизъм.

Атлетите и бодибилдърите, трябва да бъдат сигурни че получават достатъчно аминокиселини от храната си, но най – добрият вариант за тях е, да си ги набавят допълнително, чрез хранителна добавка с аминокиселини, или протеини. Препоръките относно консумацията на протеини се различават, въз основа на индивидуалните различия и цели. Общата препоръка за здрав непушач е, е да приема около 0,4 грама протеин на килограм тегло, а спортистите и бодибилдърите може да се нуждаят от 0,8 до 1,5 грама протеин на килограм телесно тегло. Тези количества ще им доставят необходимото количестгво аминокиселини.

 Както споменахме, съществуват 9 есенциални аминокиселини: Хистидин (прекусор на карнозин), Изолевцин (мускулен растеж и поддръжка), Левцин (мускулен растеж и възстановяване)Лизин, Метионин, Фенилаланин (поддържа бдителността, леко понижава апетита), Треонин, Триптофан (насърчава здрав сън)Валин (мускулен растеж и поддръжка); И 11 неесенциални аминокиселини: Аланин (клетъчна енергия), Aргинин (производство на NO и синтез на растежния хормон), Аспаргин, Аспарагинова киселина, Цистеин (антиоксидант), Глутаминова киселина (мускули, имунна система и здравето на дебелото черво), Глутамин (мускули, имунна система), Глицин, Пролин (производството на колаген), Серин, Тирозин (повишаване на настроението).