ПУ „Паисий Хилендарски“ създава две нови специалности по проект за 250 000 лева

13
Добави коментар

Нови специалности – „Лингвистика с маркетинг“ и „Лингвистика с бизнес администрация“, открива Филологическият факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Целта е да се отговори на търсенето в нововъзникващите образователни ниши. Ще се подготвят специалисти с два чужди езика, мениджърски способности и умения в областта на бизнес администрацията.

Новите специалности ще бъдат създадени в резултат от реализирането на най-новия спечелен проект на факултета – „Пазарно ориентирани модули в хуманитарните професионални направления“. Той ще се изпълнява съвместно с компанията за аутсорсинг услуги „Софика Груп“ АД и електронната медия „Под тепето“ ООД.

Това обявиха на 16 юли на откриваща пресконференция ръководителят на проекта доц. д-р Станка Козарова, която оглавява Катедрата по общо езикознание и история на българския език, деканът на Филологическия факултет доц. д-р Живко Иванов, зам.-деканът по научна дейност доц. д-р Петя Бъркалова, експертът Мария Гуджева и представители на партньорските организации.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2007-2013, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз по Схема  BG051PO001-3.1.07 „Актуализиране на учебните програми във висшето образование в съответствие с изискванията на пазара на труда“.

Общата му стойност е 249 923.67 лв., а продължителността на изпълнение – 20 месеца, каза доц. Козарова. Тя обясни, че се предвижда създаване на действаща връзка между висшето образование, научните изследвания и бизнеса – т.нар. три страни на „триъгълника на знанието“. Това ще помогне на студентите да си изградят нагласи за управление на собствената кариера чрез досег до компании с иновативен потенциал по време на следването.

Сред специфичните цели на проекта е да се извършат двупосочни анализи – „Филологически факултет – пазар на труда“, за да се установи какъв е потенциалът да се отговори на новите потребности на пазара. Ще се изследват и търсенията на пазара – какви изисквания за нови умения, нагласи и компетентности има към специалистите на факултета, както и какви нови методи на преподаване да се въведат. Заедно с партньорите по проекта ще бъдат регистрирани и „дефицитите“ в учебните планове и програми и ще се изготвят предложения за адаптиране и надграждане чрез създаване на пазарно ориентирани модули, разказа доц. Козарова.

От обновяването на програмите ще се възползват 2000 студенти от двете хуманитарни направления на обучение във Филологическия факултет: „Филология“ и „Педагогика на обучението по…“. Те включват над 20 специалности и профили, в които академичните знания ще се адаптират и надградят  в съответствие с динамиката на потребностите на пазара на труда чрез създаване на пазарно ориентирани модули в учебните планове и програми, подчерта доц. Бъркалова.

Пред кандидатстващите студенти е очертана перспектива за реализация именно с езикови и добавени към тях компетенции: аналитични умения, комуникационни умения, офис култура, бизнес умения, основни компютърни умения, социална грамотност. Целта на проекта „Пазарно ориентирани модули в хуманитарните професионални направления“ е да реализира образование, водещо до икономика на знанието, като създаде широк набор от езикови компетенции, но също така и рефлекси за динамиката на пазара, предприемачески дух и социални ангажименти. Философията на проекта не е само в идеята „да си намеря работа“, а с постигнатите квалификации „да създам работа за себе си и за другите“, каза деканът на Филологическия факултет доц. д-р Живко Иванов.