Жънат над 250 кг/дка лимец в Добруджа

13
Добави коментар
Vasil1979
Vasil1979

на 15 юли 2013
|

Добра реколта от лимец прибират в Добруджа

Реколтата от лимец тази година е по-добра от миналогодишната и стопаните в Добруджа прибират по над 250 кг от декар. През 2012 г. те ожънаха под 200 кг/дка.

В сравнение с миналогодишните добиви, сега реколтата е много добра, казва арендаторът Тодор Моралийски. Той обработва 20 дка с лимец край село Гурково в района на Балчик, където нивите бяха ритуално зажънати.

Специфично за културата е, че се сее по-рано от пшеницата, но жътвата е по-късна, казва Моралийски пред Дарик радио. Нивите с лимец не се торят, затова добивите са по-ниски от пшеницата, но пък зърното е по-чисто. Лимецът е биокултура, позната още на траките по нашите земи. Той е сред най-чистите и здравословни храни.

Все повече земеделци сеят лимец

В България все повече земеделски стопани се заемат с отглеждането на лимец. В Добруджа над 10 стопани обработват около 400 дка с този вид зърно. Цената на едро на почистения лимец е около 8 лева на килограм, а заедно с люспите се търгува по 4 лв./кг.

Очаква се заради голямото предлагане цената на лимеца да падне

Някои пекарни вече предлагат хляб от лимец, а цената му е от 3 до 5 лева за разфасовки от 350 до 500 грама. От тази година предлагането на лимец е по-голямо и производителите смятат, че цената му ще се понижи.

От догодина в село Гурково ще започнат традиционни срещи на производители на лимец, на които ще бъдат канени производители на екологични зеленчуци, плодове, мляко и био храни.

Share this story:

tweet

Тагове: лимец