Какво да очакваме от телефоните на бъдещето?

2
Добави коментар
OnlineGirl
OnlineGirl

През последните години тенденциите в изгледа на един смартфон се променят толкова бързо, колкото и денят сменя нощта. За известно време се промениха толкова много неща, че за повечето от тях няма как и да разберем кога, защо и по какъв начин настъпват. Всеки месец има нова иновация във визията, във функционалността и дори размера. Сега остава да се запитаме какво всъщност можем да очакваме от телефоните на бъдещето. А то не е чак толкова далече.

За определено време се наложиха различни тенденции – някои останаха, други – не бяха одобрени от потребителите и критиците. Въведоха се 4G LTE поддръжката, огромни дисплеи, които варират в размер повече от 6 инча, 3D екрани, по-тънкия корпус с правопорпоционални по-силни характеристики на устройството. Но какво всъщност следва?

Много потребители се надяват на две големи промени. Едната от тях е възмножността за напълно безжично зареждане, достаъпно за всички устройства. В момента две компании се борят, за да постигнат това – Алиансът за безжична мощност (A4WP) и Консорциумът за безжична мощност (WPC). А втората е свързана с по-голямата защита на телелфоните от прах, вода и други рискови фактори чрез въвеждане на нанопокритията за всяко устройство.

Безжичното зареждане

Днес, ако си купите телефон, който поддържа безжично зареждане, той ще притежава така наречения Qi стандарт, създаден изцяло от Консорциумът за безжична мощност (WPC). Това е първият такъв на пазара, но може и да не остане най-сполучливият. На този етап Lumia 920, Nexus 4, Galaxy S4, LG Optimus G Pro поддържат този стандарт, но пък от друга страна е много спорно дали Алиансът за безжична мощност (A4WP) няма по-добри идеи и много повече поддръжници сред потребителите.

Qi е страхотен, но пък има и някои известни пречки в използването. Първо, изисква доста често твърде скъпи покритие и поставка за зареждане. Дори да оставим това настрана, остава фактът, че на дадената станция може да се зарежда само едно устройство в дадения момент. Междужременно A4WP иска да създаде много по-напреднал начин за използване на технологията, който да позволява зареждането на повече от едно устройтва едновременно и по все по-достъпен начин.

Нанопокритието

Още една голяма стъпка, която предстои да бъде направена – нанотехнология, защитаваща дисплея. Motorola има няколко устройства с такова покритие, Xperia Z го предлага, Samsung Galaxy S4 Active също се възползва от него.

Разбира се, тук идва въпросът защо производителите да правят такова нещо след като те печелят много от ремонтите на повредени от вода телефони. Според проучванията всъщност комапниите могат така да спечелят много нови потребители и най-вече тяхната лоялност към марката. И всичко това заради по-високата издръжливост и възможност за използване на недостъпни досега места на смартфоните, фотоапаратите и таблетите.

В крайна сметка постоянно настъпват нови промени в изгледа на смартфоните. Всеки ден се появява нов патент – от гъвкавите дисплеи до напълно нов софтуер, който може да промени живота ви завинаги!