Интериорни стилове – Шаби шик

21
Добави коментар
TinkerBell
TinkerBell

Шаби шик (от английски Shabby chic – с буквално значение опърпан шик) е стил в интериорния дизайн, който набира все по-голяма популярност през последните години. Лесно ще го разпознаете по слънчевата, романтична атмосфера, която създава в дома или отделни помещения от него, винтидж мебелите, богатството от декоративни предмети с носталгичен привкус и пищните принтове на рози в меки пастелни цветове. 

Стилът шаби шик се заражда във Великобритания през 80-те години на ХХ век и навява асоциации със старите английски провинциални къщи. За негов създател се смята Рейчъл Ашуел, дизайнер и стилист, която създава стила като концепция за обзавеждане на собствения си дом. С реставрирани и рециклирани мебели от антикварни магазини, бит пазари и разпродажби Рейчъл Ашуел постига неповторим уют в дома си, а в последствие отваря свой магазин и основава собствена мебелна компания, чиито продукти днес се продават в някои от най-луксозните търговски центрове в Еверопа и по света.

Шаби шик – как да го познаем

1. Стени и повърхности – преобладават меките, неутрални цветове и нежните пастелни багри. Млечно бяло, екрю, светло бежово и топлите нюанси на сивото се съчетават с ментово зелено, пастелно оранжево, нежно розово или синьо. Типичните щампи за тапетите са флорални, с мотиви на пъстри дребни цветя или рози в нежни цветове, както и раетата в близки тонове. За подови настилки се предпочитат естествените материали като камък и дърво. 

2. Мебели – този стил издига в култ старинните, боядисани в бяло и кремаво мебели с меки извивки и декоративни кантове, но не се притеснявайте ако не притежавате такива. Можете да пресъздадете шаби шик интериор чрез изкуствено състаряване на повърхностите на мебелите – последователно нанасяне и частично изтриване на няколко слоя боя и специални техники за състаряване с восък и самонапукващ се лак. Неутралните и пастелни цветове присъстват и при обзавеждането в стил шаби шик, като често изкуствено състарените мебели са украсени с флорални мотиви чрез рисуване с боя или декупажна техника.

3. Дамаски и текстил – рози, рози и пак рози цъфтят по дамаските, завесите и декоративните възглавнички на типичния интериор в стил шаби шик. Този женствен стил изобилства и от други флорални декорации, но безспорен фаворит са розите. Що се отнася до предпочитаните материи, характерни за стила са естествените тъкани като памук и лен, често неизбелени или оцветени с естествени бои, с декорация от плетена дантела и текстилни панделки.

4. Осветление – пищни полилеи с богати извивки и орнаменти от ковано желязо, с кристални или перлени висулки, високи лампиони и настолни лампи с дантелен абажур, декорирани с текстилни цветя. Освен това при шаби шик стила на голяма почит са свещниците и старинните газови лампи и фенери, които могат да бъдат снабдени с електрическа крушка за удобство и безопасност.  

5. Декорация и аксесоари – романтичният интериор в стил шаби шик изобилства от винтидж елементи, декоративни предмети и предмети със сантиментална стойност. Старинни предмети, ретро фотографии и картички, богато орнаментирани рамки и албуми за снимки и ефектни кутии за спомени, декоративни фигурки с ангелчета, ръчно изработена украса и неизменните флорални щампи с рози в пастелни цветове създават неповторимия облик на тази интериорна тенденция. 

Шаби шик за всеки

Трудно е да останем безразлични към кокетните интериори в стил шаби шик, затова дори да не планираме обновяване на дома или част от помещенията, можем да пресъздадем поне частично типичната шаби шик атмосфера, с помощта на романтична украса за дома. Независимо дали ще изберете шаби шик тенденцията за своята кухня, спалня или всекидневна, можете да освежите помещението с помощта на малко боя, салфетки и декупажен лак за старото обзавеждане, нови, флорални завеси, покривала за мебели и декоративни възглавнички и полезни аксесоари и декоративни елементи, каквито можете да разгледате в галерията. 

 

Всекидневна в стил Шаби шик – GoodHomes

За допълнителна информация и идеи за аксесоари в стил Шаби шик, свържете се с нас на телефон 0889 056 538 и следете нашата секция с нови продукти.