Романтика във всеки интериор – Шаби шик

17
Добави коментар
theones
theones

Романтика във всеки интериор – Шаби шик

юли 17, 2013
Модни тенденции

0

Шаби шик е романтична тенденция в интериорния дизайн, която датира от 80-те години на 20-ти век. Създател на стила, а и на термина (на английски shabby chic означава дрипав шик) е британската дизайнерка Рейчъл Ашуел, която превръща обзавеждането на собствения си дом в гореща модна тенденция.

Като всяко нещо в модата, през последните години шаби шик стилът в интериора отбелязва своето завръщане. Еднакво подходящ за обзавеждане на къща или апартамент, както и на отделни помещения от дома – всекидневна, спалня, кухня или дори работен кабинет, този стил напомня атмосферата на английска вила с пищна розова градина.

Неповторимият облик на шаби шик стилът се дължи на емоционалното му въздействие. Нежните пастелни нюанси – бяло, екрю, бежово, бледо синьо и розово, цветните щампи върху текстил, винтидж обзавеждането и многобройните кокетни аксесоари създават отпускаща, интимна обстановка. Шаби шик интериорите изобилстват от декоративни предмети, често ръчно изработени или имитиращи ръчна изработка, рамки за снимки, фотоалбуми и изобилие от картини и ретро фотографии. Мебелите са старинни или изкуствено състарени, често боядисани с няколко слоя боя. При тапицериите изобилстват цветята – рози, хортензии, лавандула или дребни полски цветя. Присъства съчетанието на различни типове щампи, например флорални с рае в меки, неконтрастни цветове. При осветлението се набляга на изобилната естествена светлина – прозорците и вратите на помещенията са максимално открити, а липсата на дневна светлина се компенсира с пищни полилеи и многобройни стенни и настолни лампи с богато орнаментиран дизайн.

Освен за интериора, шаби шик стилът е подходящ и за градината. Мебелите от ковано желязо с тапицерия или възглавнички с нежни принтове на рози в пастелни цветове се превръщат в елегантно допълнение към цветните лехи, а градинските аксесоари като саксии, кашпи, фенери и бани за птички прибавят разкош към градинския кът за отдих.

Най-хубавото на шаби шик стила е, че ако не ви предстои ремонт на ново жилище или освежаване на старото, можете да създадете свое собствено шаби шик кътче без мащабни и скъпи промени. Просто изберете подходяща мебел (в почти всеки дом се намират старинен бюфет, библиотечка или масичка, или поне – обикновена мебел без допълнителна декорация) и аранжирайте подходящи аксесоари. За кухнята използвайте чаши и посуда с шампи на рози и дантелени карета, за всекидневната – рамки за снимки в бяло, с пищен декоративен мотив и елегантни вази, в които можете да поставите букети от сухи, изкуствени или свежи цветя, за предпочитане рози. В спалнята наблегнете на текстила с флорални щампи или поставете полилей с кристални извивки или нощна лампа с абажур на рози. Не забравяйте, че аксесоарите и декоративните предмети могат да променят атмосферата в дома бързо и без голяма инвестиция и ги използвайте, за да създадете неповторимо усещане за шаби шик в дома си.

Искате ли да разберете повече за този нов и уникален стил? Нямате проблеми, просто кликнете тук: шаби шик интериор

VN:F [1.9.22_1171]

Ако статията Ви е харесала, оценете я:

Rating: 9.5/10 (2 votes cast)

Романтика във всеки интериор – Шаби шик, 9.5 out of 10 based on 2 ratings

интериорен дизайн, обзавеждане, шаби шик

tweet

Диетична рецепта за вкусни тиквени кюфтета

Искате красива кожа? Ползвайте розова вода!

Още от тази категория

Оригинална плажна…

юли 22, 2014
0

Маркови плажни рокли

юли 21, 2014
0

Бански от Victoria’s Secret

юли 15, 2014
0