70-годишният акад. Цветан Цветков: Тодор Живков поиска да му вдигна „самолета“

2
Добави коментар
it_maniak
it_maniak

Своето поредно ново признание за възход на българската наука получи създателят на родната ни космическа храна академик Цветан Цветков. Световноизвестният криобиолог бе удостоен със званието „Почетен гражданин на Монтана” на тържествената сесия по случай празника на града. Със сълзи на очи от вълнение той благодари за голямата чест и високото доверие. 

Много ме изненада номинацията на моите съграждани и до днес не разбирам защо аз – каза академикът при получаването на отличието. – За мен образец е Йордан Радичков, а аз – нещо съм направил, но чак пък герой не съм… Младите много да работят, защото всичко се постига с труд. Но е важно и да обичат родния край. Където и да съм бил по света, той винаги е бил в сърцето ми. Първата ми задача е да му помогна. Всичко, което има отношение към областта, за мен е на преден план. Има какво да се направи – тук може да развиваме технологии.

В Монтанско може да се изгради предприятие за биопрепарати за медицината.

За него ние сме готови, технологиите са разработени. Плашеща е само разрухата. Имам за довършване много неща, дано здраве имам – пожела си седемдесетлетникът.

Академик Цветан Цветков е роден в с. Стубел през 1943 г. През 1968 г. завършва образованието си в Технологичния институт по хладилна промишленост в Санкт Петербург, където младият специалист по инженерна физика защитил успешно кандидатска дисертация, посветена на лиофилизираните храни. Новоизлюпеният кандидат на науките веднага след това се прибира в родината. Престоява в бездействие няколко месеца и застягал куфарите обратно за СССР, където съветските колеги се съгласили да го изтеглят при тях, ако у нас не си намери работа. Узнал тази новина, председателят на Държавния комитет за наука и технически прогрес Начо Папазов го извикал на разговор.

За да сложи крак на Москва, Политбюро на ЦК на БКП решава и създава в София лаборатория по криобиология и лиофилизация

По-късно тя прераства в институт, чийто пръв и единствен засега директор е акад. Цветан Цветков.

През 1987 г. той вече е професор, а от 1995 г. – академик. В продължение на 35 години ръководи Централната проблемна лаборатория по криобиология и лиофилизация, която през 1989 г. получава статут на научноизследователски институт. До 2006 г. е председател и на Националния център за аграрни науки.

България е третата държава, регистрирана в ООН, която е изпратила храни в Космоса, след САЩ и Русия

Екипът на акад. Цветан Цветков разработва биотехнологии за студено консервиране и изсушаване на храните във вакуум. Родното космическо меню включва кисело мляко, ядки, ягоди, ябълки, кайсии, праскови, пъпеш, дори мусака и боб чорба и още много други. Почти всички космонавти са опитали ягодите, които се отглеждат в монтанското село Боровци.

Българската космическа храна е дело на учените от Института по криобиология и лиофилизация. Екипът на акад. Цветан Цветков разработва биотехнологии за студено консервиране и изсушаване на биологични материали във вакуум. Начинът на консервиране на храната се нарича лиофилизация (вакуумно сублимационно сушене). Това е най-съвършеният метод на консервиране, измислен досега.

Тя позволява на практика напълно (до 95 процента) да се съхранят хранителните вещества, витамините, микроелементите, даже първоначалната форма, естественият аромат, вкус и цвят продължително време при температури от -50 до +50 градуса. В процеса не се използват ароматизатори, оцветители или консерванти. Високото качество и биологичната пълноценност на съхранените по този начин продукти се обуславя и от това, че на лиофилизация могат да се подложат само свежи продукти. Например съхраняването на ягоди преди обработка не трябва да превишава 8 часа от момента на брането им.

В списъка на българските храни за Космоса са включени:

кисело мляко с овесено брашно, няколко вида ядки, набор от лиофилизирани плодове – ягоди, ябълки, кайсии, праскови, пъпеш,

и какво ли още не. Българското меню е адаптирано за четирикратен дневен хранителен режим – две закуски, обяд и вечеря. Тези храни покриват изискванията на организма от хранителни биологични вещества, като средната стойност е 3000 – 3200 ккал. За разработките на лиофилизирани продукти колективът на акад. Цветан Цветков има два патента. За съжаление, няма как да си купим малко българска космическа храна, за да я опитаме. Но затова пък може да опитаме малко американска – или ягоди с неаполитански сладолед.

Едва ли преди 31 години, когато ентусиастът Цветков монтирал собственоръчно първата машина в недовършената сграда на лабораторията, някой е предполагал, че храните, които ще се произвеждат там, ще предизвикат такъв бум. „Отначало те бяха предназначени за проекти на Варшавския договор, но не след дълго полетяха в Извънземието“ – с гордост заявява академикът.

Навремето френският космонавт Жан-Лу Кретиен му признал: „Преди да се озова в Космоса, специална комисия изпробва продукти от СССР, САЩ и България, на които нямаше етикет, сочещ държавата производител, и констатира, че вашите са най-вкусни и качествени“. А кубинският му колега Тамайо Мендес Арналдо споделя: „Преди да се скачим със станцията „Салют-6“, се договорихме с моя „съкафезник“ Юрий Романенко да помолим „хазяите“ й Леонид Попов и Валерий Рюмин да ни почерпят с българска мусака. За нея бяхме слушали легенди, а в нашите хранителни запаси тя, кой знае защо, липсваше”.

И покойният Николай Рукавишников много харесваше мусаката ни,

усмихва се акад. Цветков и добавя, че за разлика от някои капризни космонавти Георги Иванов не придирял много – хапвал лакомо от всички продукти.

Екипът на академик Цветков направи и още едно изобретение, като смени кръвта на болен от СПИН и… той оздравя. Учените успели да убият вируса, причиняващ смъртоносната болест. „Разработихме технология за консервиране на кръв при минус 157 градуса, към която прибавихме вещество, което унищожи ХИВ вируса” – обясни Цветков.

Според него с подобен серум може да се смени кръвта на болен от СПИН и така тя да се изчисти. Лечебният серум запазва качествата си 10 години. По подобен начин може да се лекува и левкемия. „Правихме опити върху хора в ЮАР, те бяха положителни, но крайно недостатъчни. Благодарение на различните революции всичко бе забравено. Изпитванията са ставали в чужбина, защото у нас направиш ли нещо, трябва да минат сто години, за да бъде признато” – призна академикът.

А сега нещо любопитно – някогашният комунистически държавен глава Тодор Живков си поръчал средство за потентност при акад. Цветков. „Навремето и Тодор Живков подхвана темата за афродизиаците – открехва се академикът. – Бившият Първи няколко пъти посещава института ни и при последния път, уж между другото, се поинтересува: „Абе, Цветане, можеш ли да измислиш някаква храна, която да направи мъжа толкова потентен, че да върши „онова“ и в Космоса?“. Аз се позасмях, па му казах: „Да, ако ми наредите“. Тато се подсмихнал и подхвърлил: „Е, нареждам ти, действай!“.

Юлий ЙОРДАНОВ