Студени напитки за лятото

1
Добави коментар

Безалкохолни или алкохолни напитки за лятото?

Безалкохолните напитки за лятото имат магическата способност да освежават и разхлаждат, освен това са богати на витамини и други полезни вещества. Най-ободрителни са напитките с диня, пъпеш, лимон, лайм, мента. Студените алкохолни коктейли също са доста примамливи, макар да нямат същия утоляващ ефект, какъвто имат безалкохолните. Освен това носят и настроение и са предпоставка за изживяване на незабравими летни страсти. Но алкохолните коктейли искат малко по-сериозно оборудване, затова от тях не всички са подходящи за приготвяне в домашни условия. Сред най-предпочитаните за летните месеци са Мохито, Маргарита и Куба либре.

Ето нашите предложения за студени напитки през лятото.

Айрян
Кофичка кисело мляко и вода са съставките на една от най-полезните напитки през лятото. Айрянът възстановява загубете при потене соли и витамини, дава сили и нормализира кръвното налягане. Някои го овкусяват със сол, но може да го подправите също с мента, маточина или босилек. На децата предложете плодов айрян, като пасирате малко плодове и ги смесите с напитката.

Боровинкова наслада
На 4ч.ч. чаши боровинки прибавете 2ч.ч. вода и ги варете в продължение на 8-10мин. След това ги прецедете и към получения сок добавете 1ч.ч. захар. Отново оставете да заври, докато захарта се разтвори. Накрая сипете към напитката сока от 2 лимона и охладете. Боровинковата наслада е на ваше разположение.

Лимонада или оранжада
И двете напитки ще ви заредят със сили и най-вече с витамин С – враг на жегите. Освен това с тяхна помощ ще изхвърлите натрупаните токсини и ще се освежите. Рецептата за домашна лимонада включва 2-3 лимона, 2ч.ч. захар (непълни) и 2,5л вода. Пасирайте плодовете, добавете захарта и разредете с вода. Оставете сока да престои 24ч. в хладилника. Разбъркайте и прецедете. По желание може да използвате мед вместо захар.

Оранжадата също не изисква особени усилия. В кана смесете 2ч.ч. портокалов сок, 1/2ч.ч. Лимонов сок, 1ч.ч. вода и 2с.л. мед или ½ ч.ч. захар. Разбъркайте добре и добавете няколко резена портокал.

Лятна напитка от диня
За направата на тази напитка ще се нуждаете от блендер. Трябват ви 3ч.ч нарязана на едро диня, която на „смелите“ в уреда заедно с ¾ ч.ч. захар. Към получената смес добавете 2ч.ч. гроздов  сок или сок от касис, ¾ ч.ч. лимонов сок и 1ч.л. лимонова кора. Разредете напитката с 4ч.ч. газирана вода и украсете с няколко листенца мента.

Рецепта за газирана напитка
Газираните напитки не са най-препоръчителните за летните горещини, тъй като утоляват жаждата само временно. Но когато жегата ни налегне, те изглеждат не по-малко примамливи. Ето и нашето предложение. Във висока стъклена чаша сипете 1с.л. лимонов сок, 1с.л. портокалов сироп, 1с.л. малинов сироп и газирана вода за разредител. Разбъркайте коктейла и му се насладете.

Студен чай
Макар всички да твърдят, че топлият чай е най-лесният начин да охладиш организма си през лятото, е някак странно да пиеш топла напитка при 38 градуса. Ако и вие сте от скептиците, тогава заложете на студен чай. Той действа като временен заместител на водата, хидратира кожата и зарежда с енергия. Хубаво е да не пестите пакетчетата чай – на всеки 3ч.ч. трябва да слагате по 2. Ако разполагате с пресни билки, използвайте тях за направата на напитката. Някои разреждат студения чай и с малко лимонов сок. Важно правило – изчакайте  чаят да изстине, преди да го приберете в хладилника.

Студени напитки с вино и  горски плодове
Най-предпочитаните „съставки“ са ягоди и боровинки, но с малини също стават чудесни коктейли. Направете си боле с ягоди. Нарежете ½ кг плодове и ги поръсете с ½ ч.ч. захар, сложете ги да постоят на студено, докато захарта се стопи. След това добавете 100г коняк, 50г ликьор и 1 бутилка охладено бяло вино.

Друг вариант е да нарежете същото количество ягоди, да ги посипете с 300г захар и да ги полеете с 1л бяло вино. След като опиянените плодове престоят 2-3ч. В хладилника, се добавя още 1л бяло вино, 0,5мл минерална вода и няколко кубчета лед. Коктейлът е готов!

Идея:Във формички за лед сложете няколко резенчета лимон, портокал, киви, ягода или друг плод, който обичате. Замразете ги, за да може по-късно да ги включите като ефектна „декорация“ на вече готовата студена напитка.

А вие на какви студени напитки разчитате през лятото?

18.07.2013/ Христина Спасова