Умря шутът на Батето – Джовани

1
Добави коментар
it_maniak
it_maniak

Една от най-колоритните личности на соцбохемата и кръга около Иван Славков – Иван Тодоринов -Джовани, преди дни бе погребан в тесен кръг от приятели. Много приживе близки на Джовани хора като Янчо Таков не отдали почит на „човека, който разсмиваше властта”, научи наш репортер. От приятелите на Батето да си вземе последно сбогом отишъл Страхил Гановски. Аверите на Славков най-добре знаят какво е означавал за него Джовани. „Сутрин, като влезеше в кабинета му, разсмиваше Батето и му оправяше настроението с глупостите си. Иван се разтоварваше с Джовани – той му беше като „хапче” за добро настроение! Батето му искаше сводка за „новините” и Джовани почваше да „чете” вестниците по неговия си начин!”, споделят техни авери.

За близката връзка между двамата се разказват всякакви комични истории. Примерно уж веднъж, докато чакали Батето да пристигне със самолет от Мюнхен, Джовани бил закарал самолетната стълба до… аероплана за Прага. Батето отворил вратата на самолета и… за малко не скочил в празното – нямало стълба. На Джовани обаче прощавал всичко. Любимецът имал постоянно запазено място до Славков на маса резерве, близо до балета в бар „София“.

За привързаността между двамата били наясно и катаджиите, които си затваряли очите, когато Джованито префучавал край тях със 100 км в час по улиците на София и, разбира се, знаели, че сто процента е пил едно-две някъде с Батето.

Eто защо и Янчо Таков, след като блъснал жена в пияно състояние, натопил за деянието Джовани. Случая описва на стр.301 в книгата си „Шесто управление. Моята истина” – т.2, ген.-лейт. Петър Стоянов.

Мнозина се питат как птица като Джовани се е завъртяла покрай Славков. Според старата столична бохема Батето го „наследил” от Янчо Таков. Джовани даже живял известно време в дома на Такови, но нещо не се разбрал с Лили Иванова, когато тя станала съпруга на Янчо. Според слуховете именно примата го изгонила. Предисторията на скандала се случила по време на пътуване до Пловдив, в което Джовани карал по обичайния си начин – твърде бързо и щуро. Спират ги катаджии и Тодоринов рекъл: “Бързам за концерт на Лили Иванова!”. И понеже куките не му хванали вяра от раз, се обърнал назад и рекъл с безпардонен тон на Лили:

“Я се покажи да те видят, ма!”

Певицата не могла да му прости просташкото поведение и веднага след това се погрижила да го няма около Янчо.
Джовани обаче вече е широко популярен сред компанията от синове и дъщери на соцвелможите и си има запазена марка присъствие сред тях – чудесно ги забавлява. Като всеки шут се съгласявал с него да се правят и по-дебелашки шеги. Разказват, че му връзвали каишки на врата като на куче, а веднъж даже му направили и колиба за „живеене” насред стая в апартамента на един от привилегированите младоци.

Въпреки гаврите, самият Джовани взел да придобива самочувствието на привилегирован. Веднъж се хванал на бас със самия Славков пред свидетели, че ще се ръкува с Тодор Живков. „Ще си направим „Здрасти”, казал със самочувствие на шефа си Джовани. И спечелил! За късмет Живков тъкмо записвал новогодишното си приветствие в телевизията. Джовани го изчакал от страната на бившата Бирена фабрика – срещу главния вход, и като видял Първия да излиза, взел бурно да ръкопляска и да вика „Браво, браво, другарю Живков!”, като настъпателно вървял към него и толкова възторжено му подал ръка, че охраната не могла да възпрепятства Тато да му я поеме и двамата здраво се здрависали. Славков, Янчо Таков и останалите телевизионни шегаджии изгледали сцената от прозореца на кабинета на телевизионния бос на десетия етаж. На финала трябвало да се бръкнат за 2 шишета уиски – такова било условието на баса.

Втори случай с Живков се разказва като виц в националната телевизия. На един от телевизионните балове Първия поканил на танц телевизионерка, която Джовани недолюбвал. И понеже всяка успявала да изкрънка нещо по време на тангото, Ванката изпреварил този момент, като с бърза танцова стъпка приближил двойката, злостно издърпал въпросната телевизионерка от обятията на Живков и му пробутал друга дама. Направил го ловко и непредвидимо – само с едно изречение:

“Чейнч, другарю Живков!”

Наблюдаващите сцената хукнали към тоалетните да се посмеят на воля, а Славков, като зет на Тато, не се притеснил да се похили и на глас. Любимецът му не за пръв път го забавлявал с артистичния си талант. Джовани придобивал все по-голямо самочувствие и разширявал „репертоара”. Веднъж с един луксозен джип двамата със Страхил Гановски решили да ходят на гости на техен приятел – барман в една станция в Черноморец. Влизат нахално в двора на станцията с джипа, а управителят ги попитал: „Кои сте вие, бе?!”. Джовани без замисляне контрирал „нахалника”: “А ти кой си, бе?!”. „Аз съм управителят!”, отвърнал оня. „А не ти ли казаха, че аз съм новият управител?!”, рекъл му Джовани. Човекът замалко не получил инфаркт от чутото.

Самият Джовани, вече на възраст, получава мозъчен удар, научи наш репортер причината за смъртта му. Около него остават до края дългогодишната му приятелка Калина и бившата секретарка на Батето – Буба. Говори се, че тъй като Джовани няма други наследници, той им бил завещал апартамента си – двете да си го поделят. „Джовани беше готин пич! Лека му пръст и дано не губи настроението си и на оня свят!”, казват повечето близки на Батето, които едва сега разбират за кончината на неговия (техния) любимец.

Еми МАРИЯНСКА