Как се правят варено и парено тесто

1
Добави коментар
StaysiMS69
StaysiMS69

Варено тесто

Вареното тесто се смята за вълшебно от кулинарите. Това е така, тъй като е най-лекото и въздушно тесто, от което се правят бухти, толумбички, еклери, гевреци и др. То е изключително лесно за приготвяне и е любимо на много домакини. Не изисква месене и разточване.

При вареното тесто прави впечатление обемът, който добива при преминаване през термична обработка. Това се дължи на голямото съдържание на вода в него, която се превръща в пара по време на термичната обработка и тестото се вдига високо нагоре. Основните съставки на вареното тесто са брашно, вода, олио и яйца. В редки случаи се слага и мая.

Приготвя се, като водата се слага да заври заедно с олиото. След това се прибавя пресятото брашно и се бърка интензивно на огъня с дървена лъжица, докато стане на хомогенна и гладка смес.

Когато е готово, оставяме да изстине. Добавя му се яйце и се бърка, докато сместа го поеме напълно. Слага се второ, бърка се, слага се трето, и така, докато свършат определените яйца.

Парено тесто

Парено тесто е много лесно за приготвяне и се доближава изключително много до вареното. За разлика от вареното обаче, пареното изисква да се спазват точните пропорции на продуктите при приготвянето му.

Необходими продукти: 1 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. вода, 50 г краве масло, щипка сол, щипка захар, 4 яйца

Начин на приготвяне: Водата, маслото, захарта и солта се слагат в малка тенджера. Загрява се, докато заври (може да се добави и друга течност, като прясно мляко например, в зависимост от това, за какво ще бъде използвано тестото).

Тенджерата се маха от котлона. Добавя се цялото брашно наведнъж. Бърка се енергично с дървена лъжица, докато сместа стане гъста и гладка, и започне да се отделя от съда. Тестото се връща на котлона за още минута-две, като не престава да се бърка.

Когато започне да получава бяла коричка на дъното, е готово. Оставя се да се охлади до стайна температура. След това тестото се прехвърля в купа и с миксер, кухненски робот или на ръка се добавят яйцата, едно по едно. Разбива се непрекъснато.

Тестото трябва да поема яйцата едно по едно, преди да се добавя следващото. Полученото тесто трябва да е много меко и лепкаво. Трябва да пада от лъжицата спокойно, но не и да тече. Ако стане много гъсто, се добавя още мъничко яйце.

Използва се както за сладкиши, като еклери, френски топки, така и като основа за предястия – пълнени с различни солени плънки и пастети.