Диети през зимата – внимавайте

9
Добави коментар
kozmo
kozmo

Здравата имунна система е залог за здраве. Това го знае всеки, но знаете ли, че при спазването на някои диети нанасяме непоправими щети на организма си, като го лишаваме от важни храни. Това е опасно през зимата. Затова трябва добре да се прецени каква диета точно да се прилага, за да може организмът да се противопостави на простудните заболявания, студа и други негативни последици от студеното време.
В студа апетитът се  повишава и ние ядем значително повече, защото на  организма е нужна допълнителна енергия за затопляне.
За да не напълняваме при прием на повече калории, трябва да предвидим някои неща.
Точно това поражда необходимостта да преценим колко калории са ни необходими и да се стремим да се придържаме към този план. Има и други „хитринки”.
Полезно е да се закусва редовно, да се яде топла супа, която от една страна затопля организма, а от друга запълва стомаха и дава чувство за ситост. Разбира се, супата не бива да е от тлъсти меса, кожа на птици. Въобще, контрол над мазнините, но не и лишаване от тях.
Подкрепете организма си с витамини и минерали. Полезни са и биологични активни добавки. Те помагат да се преборим и със зимните лоши настроения, депресията и стреса. Задължително е да се консумират ябълки, цитруси зеле, чай от шипки, каркаде, ехинацея и други полезни за организма билки, зеленчуци и плодове
Много важен за имунната система е  витамин А. И не само за нея. Затова консумирайте моркови, салата, тиква. Тези продукти са не само  вкусни, те се  усвояват лесно от организма.
Витамин С винаги е важен, но в студените дни необходимостта от него е завишена.
Хапвайте портокали, киви, боровинки (може и замразени).
Не забравяйте яйцата – в жълтъка има изобилие от витамини и минерали, а от белтъка ще почерпите така нужните ви протеини. Не се отказвайте напълно от месото, сиренето, киселото мляко, в което слагайте по 1 лъжичка мед.
Сега е времето да похапвате и шоколад, разбира се по малко, като за предпочитане е натурален.
Имунната система е много чувствителна към дефицита на цинк. Основни източници на цинк са месото, рибата, яйцата, сиренето, бобовите храни. Дневната необходимост от цинк е 10-15 мг и ще е по-добре да си я осигурявате чрез храната, а не чрез добавки.
Помнете: в 100 г ябълки, портокали, лимони се  съдържа 0,25 мг цинк; морските риби, в телешкото, млякото, неполирания ориз, картофите – 2-8 мг; в чесъна, червения лук, консервите от месо и риба – 8-20 мг; в гъбите – 75-140 мг
Ако човек преценява какво и колко да яде през зимата, може да бъде здрав, лъчезарен, с хубава кожа и да не прибави килограми към личното си тегло. Длъжни сме да споменем и активното движение – преценете сами, че ако се храним правилно, няма да изпитваме онова непоносимо чувство за студ, което ни кара да стоим все в топлите стаи.