7 неща, които трябва да направиш, преди да забременееш

1
Добави коментар

Ако възнамеряваш да имаш бебе до една или две години, е време за план! Ето някои полезни съвети …

1. Изследвай се! Дори да си била ваксинирана срещу рубеола в училище, имунитетът не ти е в кърпа вързан. Провери състоянието на имунната си система и се допитай до мнението на лекар.

Лекарите  припомнят, че ако  прекараш рубеола (инфекция, която причинява дребна шарка) и си бременна, бебето може да се роди глухо или с други проблеми. Така че, имай това предвид и се пази максимално от всякакви зарази.
Добра идея е да се  подлагаш редовно на цитономазка – ако се открият някакви аномалии, необходимото лечение може да се извърши преди да започнеш с опитите по зачеване.
Отбий се и при зъболекаря си за един стоматологичен преглед, тъй като след като като забременееш – трябва да избягваш радиацията на рентгеновите лъчи. Ако венците ти са по-меки преди бременността, това означава, че си склонна към инфекции и в такъв случай е най-добре всичко в устната ти кухина да е под контрол, за да избегнеш възможните проблеми по-късно.
 

2. Спри вредните навици! Пушенето по време на бременност НЕ е разрешено. Ако загърбиш вредния навик още преди да забременееш, това ще доведе до максимално покачване на нивото на фертилността ти.

Същата е историята и с прекомерната консумация на алкохол и употребата на марихуана. Запомни – ще отнеме време докато се отърсиш от никотиновата си зависимост, така че спри цигарите веднага и престани и да посягаш към чашката. Така ще подобриш цялостното си физическо състояние и ще увеличиш шансовете си за зачеване.

 

3. Храни се правилно! Да захраниш тялото си със силна храна още отсега означава, че когато забременееш, бебето ще се развива нормално и ще получава подходящите хранителни вещества докато расте (това намалява и риска от здравословни проблеми по-късно).

Яж голямо количество пресни плодове, зеленчуци и постно месо и няколко месеца преди да започнете с опитите по зачеването, увеличи консумацията на храни, богати на фолиева киселина и йод. Липсата на фолиева киселина може да доведе до развитието на спина бифида (буквално „раздвоен гръбначен стълб“) и дефект на невралната тръба, докато ниските нива на йод могат да го изложат бебето на риск от проблеми в развитието. Увеличи приема на фолиева киселина, като хапваш много зелени листни зеленчуци и започни да пиеш хранителни добавки месец преди да започнете с опитите (задължително се консултирай с личния си лекар!) Морските дарове и особено водораслите пък са незаменими източници на йод.

 

4. Живей здравословно! Жените с нездравословно тегло (наднормено или прекалено ниско) имат по-нередовен цикъл и по-рядка овулация, което би затруднило процеса на забременяване.

 

Ако попадаш в някоя от категориите, загубата или качването дори на няколко килограма могат да повишат фертилността ти. Съветваме те да се включиш в редовна програма с упражнения и да започнеш да се храниш здравословно, за да увеличиш шансовете си за забременяване.
 

Подсигури се! Платила си всичките си здравни осигуровки, но дали те покриват евентуалната бременност и свързаните с нея услуги?

Ако безплатните грижи за бременните не влизат в тях, ще трябва да се погрижиш сама. Свържи се със здравния фонд и увеличи покритието на своите осигуровки.
Колкото повече наближава щастливото събитие, толкова повече трябва да се замислиш върху вариантите за необходимите грижи и техните разходи: частна или държавна болница; акушер-гинеколог или акушерка; и да пресметнеш кои ще покрие здравната коса, и кои трябва да поемеш ти.
 

** Започни да спестяваш! Скорошно изследване установи, че ти струва около 500,000 лв. да отгледаш дете до 20-годишна възраст, така че планирай всичко отсега и започни да отделяш малки суми, с които да покриваш нуждите на детето си по-нататък. Ще се изненадаш как даже цените на най-необходимото скачат неимоверно.

** И когато си напълно готова да заченеш… Няколко месеца преди да зарежеш контрацептивите и да започнеш с опитите за зачеване, посети личния си лекар със своя партньор, за да си направите общ преглед и всички необходими тестове.

След това захвърлете презервативите и давайте по същество!