Природен лек – тиквени семки – Edna.bg

0
Добави коментар
Vasil1979
Vasil1979

Снимка:
Thinkstock

Тиквеното семе е невероятно вкусно и едновременно с това изключително полезно.

Това е напълно логично, имайки предвид, че тиквите, от които произлиза, са една от най-пълноценните, засищащи и хипоалергенни храни. То съдържа в концентриран вид безброй много важни за качествената обмяна вещества витамини, микроелементи и ензими.

С повече подробности разказват от Zdravduh.com. 

Най-старите свидетелства за консумацията на тиквено семе са датирани около 7000 години пр. Хр в древни пещери в Мексико.

Американските индианци не само го включвали в менюто си, но и го използвали в лечителските си практики. То е предпочитана храна и в Древна Гърция. 

Освен, че са на били на почит още в античния свят, тиквените семки са широко използвани в кулинарията и днес, поради редицата ползи за здравето, които предоставят. Ето им кои са те. 

*Те съдържат ценни микроелементи

На първо място трябва да се спомене цинка, който помага, за да имаме красива и гладка кожа, както и здрава костната система. Освен това тиквените семки са източник на фосфор, калий, калций, манган, желязо, мед и селен. Целият този ценен комплекс от минерални вещества ни поддържа енергични, предпазва от остеопороза, анемия и охидативен стрес.

*Тиквените семки включват в състава си ценни витамини

Витамините от група В действат благотворно върху нервната система и помагат за намаляване на лошия холестерол. В тиквените семки се съдържат още витамин А, С, Е и К. Наличието на толкова мощен антиоксидантен комплекс превръща тиквените семки в ценна храна в борбата със стареенето на клетките и рака. Витамин К, от своя страна, помага за съсирването на кръвта. Особено ценен е приемът му при хора със завишени нива на кръвната захар. 

*Списъкът с ползите от тиквените семки не свършва дотук

Те са източник на L-триптофан – аминокиселина, която се преобразува в серотонин и помага за по-добър сън и избягване на депресивните състояния. 

Фитостеролите в тиквените семки са нещо като растителна форма на животинския холестерол. Те помагат за намаляване нивото на лошия холестерол (LDL) в организма.

Тиквените семки помагат да се избегне формирането на бъбречни камъни, имат противовъзпалително действие и облекчават артритните болки, изключително ефикасно премахват паразити и глисти и е препоръчително да се консумират от малки деца. Маслото от тиквени семки се предписва и срещу увеличаване на простатата.

Препоръчително е, ако си ги приготвяте вкъщи, да ги печете не повече от петнайсетина минути, за да запазите възможно най-много от безценните съставки.

Можете да ги хапвате и сурови, или да си купите студено-пресовано тиквено олио. Обелените и счукани тиквени семки са идеално допълнение към домашно приготвения хляб, салатите и дори някои супи. 

Въпреки, че консумирани в големи количества, тиквените семки са доста калорични, експертите съветват да разнообразяваме менюто си с тях, за да се радваме на добро настроение и здраве.