10-те най-влиятелни поп-фолк изпълнители на 2013 г.

31
Добави коментар
10te.bg
10te.bg

Публикувано от admin на 27.07.2013

Вече преполовихме годината и спокойно мога да продължа традицията от миналата и да отбележа кои са изпълнителите, които се нареждат сред най-влиятелните в поп-фолка. Естествено извадката не е представителна и не отразява цялата година, но това и не е моята цел. На база на активността им от началото на годината, от постиженията на творенията им в класацията на Меломан.бг, гледаемостта на клиповете в YouTube изведох 10-те най-изявени и харесвани. Най-популярния жанр продължава да се променя и развива. А според изказванията на някои „специалисти“ дори щял да изчезне. Съмнявам се, че това ще стане, но не може да не се отбележи промяната.

Виж още: 10-те най-влиятелни поп-фолк изпълнители на 2012 г. 10 от най-големите ретро поп-фолк хитове

Или по-друг начин казано, че съществува някакъв вид криза и във фолк средите. Липсата или по-малкото участия при някои, издаването на само по една песен на година, липсата на национално турне през лятото за поредна година – всичко това говори наистина за проблеми в бранша. Но погледнато от друга страна, това е естественият подбор – който не може да се справя и не е достатъчно атрактивен, отпада. И няма нужда да се ходи по медиите и да се „плаче“ в интервюта колко трудно било, как нямало пари за композитори и текстописци, а пък клиповете колко били скъпи, а в същото време някой с лека ръка оплювал труда им. Ами естествено! Като не става, защо да се лъжем и ласкаем!

Не мога да не отбележа и факта, че може би никъде по света няма лейбъл, който да дава екслузивитет за излъчване на продукцията си само по една радиостанция или телевизионен канал! За да се популяризира една продукция тя трябва да е достъпна за всички медии, които желаят да я пуснат. Иначе „най-добрите“ композитори – Кости и Оцко са в пика на творчеството си. Дано и някой друг скоро успее да се присъедини към тяхната компания, че става много еднообразно.

От предходната година сред 10-те липсват:  – Константин, който продължава да е всенароден любимец, но все по-рядко се чува нещо ново от него. – Емануела, която наскоро издаде нов албум, но напоследък нещо не и достига да бъде сред най-добрите. – Глория – продължава да има многобройни почитатели, които очакват нещо силно и актуално от нея. – Азис, въпреки че песните му имат стотици хиляди гледания, в момента той не е фактор във фолка, а популярна личност.

Ето и 10 от най-влиятелните и харесвани поп-фолк изпълнители през 2013 г.

1. Галена Безспорният номер едно. Супер-хита й „Пак ли“ се задържа близо 6 месеца в класациите и около един месец като номер едно. Песента „Vatreno, vatreno“, в която партнира на MC Stojan и с която доказа, че може да пее добре и на сръбски, има близо 1,8 милиона гледания в YouTube. Като подарък за рождения си ден изпълнителката получи баладата „Истински щастлива“, която също успя да пожъне успехи. Галена представи и фолклорната композиция „Ранена птица“. Последното и парче „Дай ми“ пък се превърна в един от хитовете на лятото.

2. Анелия Изпълнителката на 2012 година успешно защитава титлата си и вади само хит след хит от началото на годината. След като „Виж ме сега“ се разходи на челните места в класациите в началото на годината, Анелия експериментира и успя с денс-поп звученето на „Аз и ти“. „Искам те, полудявам“ е сред най-добрите колаборации на изпълнителката и се превърна в един от хитовете на лятото.

3. Андреа Както винаги една от най-активните, Андреа не спира да експериментира. Дуетът и със сръбския изпълнител Cvija „Pozovi me“ има над 3 милиона гледания в YouTube. Говореше се и за дует с Индира Радич, който обаче така и не чухме. Но за сметка на това русата амбиция извади поп-фолк парчето „Лош герой“, денс-поп сингъла предназначен за международната сцена „Hayati“ и RnB-то с Honn Kong “Без окови“. През август очакваме и новото „Никой друг“ по музика на Кости Йонита.

4. Преслава Преслава продължава да бъде сред фаворитите на поп-фолк феновете и блестеше сред треньорите в музикалното риалити „Гласът на България“. За сметка на това не чак толкова хитово-активна. От началото на годината от нея чухме „Ти да видиш“, която не бе клипирана, а наскоро излезе и „Скоро“.

5. Емилия Преди броени дни дебютира третият сингъл на Емилия от началото на годината – баладата „Ако си звезда“ по музика на Артан Кастрати, която се очертава като бъдещ хит. Като такива пък се затвърдиха „Кукла“ и „Ти си ми“, които бяха сред фаворитите на поп-фолк почитателите през последните месеци. Преди около два месеца пък, за почитателите на фолклора, изпълнителката представи песните „Сине“ и „Откраднато сърце“.

6. Джена След успешната 2012 г. и добрия албум, Джена и през 2013 г. продължава да е сред фаворитите на публиката. От началото на годината чухме „Истината“, която успя да стигне до челните места в класациите, и един от хитовете на лято’13 – „Кой ме събра с тебе“.

7. Алисия Името и е сред най-споменаваните в жълтите и светските медии, което не пречи да е сред най-активните и хитови изпълнителки. От началото на година, освен че се раздели с Ники Михайлов, Алисия успя да създаде три хита – „Мистър грешен“, „Познавам ли я“ и „Официално чужда“.

8. Цветелина Янева След като издаде суперуспешен албум – „Мога пак“ в края на миналата година, през тази Цветелина Янева клипира и представи новите песни от него. Това я постави сред най-актуалните изпълнители от началото на годината, а видеото на „Счупени неща“ предизвика голям интерес в мрежата.

9. Мария Преди време Мария спря участията си по клубове и с тази крачка, говореща за финансова обезпеченост, си спечели доста злобни коментари. От мен пък има адмирации, защото, за да бъдеш истинска звезда не трябва да си на една чаша разстояние във всяка дискотека в Студентски град или провинцията. Е, разбира се, ако можеш да си го позволиш. От началото на година от нея чухме: „Мен избра“, „Брала мома ружа цвете“, „Лошо правиш“ и най-новото „Любими ръце“, които с изключение на фолклорния пърформанс са дело на румънския композитор и продуцент Кости Йонита.

10. Крум И, за да има мъжко присъствие ;), Крум застава сред 10-те. И не незаслужено. С два хита от началото на година – „Отровна“ и „Остани“, той успя да се вреди сред най-добрите. адмирации за него, че след като смени лейбъла звучи по-добре, а не като лигава еднодневка. Вече е факт и най-новият му проект – дуетът с Ани Хоанг „Целувай и хапи“, който въпреки заглавието има не толкова поп-фолк звучене.

.:: Кликни тук и подкрепи „10-те най“ в класацията на българските сайтове ::.

Коментари

коментар(а)