Хубавата полицайка Анна Витанова била без каска на протеста от солидарност с хората

1
Добави коментар
Dunavska
Dunavska

Протестиращи срещу правителствата на Бойко Борисов и Пламен Орешарски много добре познават лицето на Анна Витанова от Специализираните полицейски сили.

Тя е на работа и в нощта на вторник срещу сряда, когато депутати се опитаха да избягат от блокадата на хората с автобус. Както винаги, Витанова е на първа линия със задача да осигури път на возилото с ценния товар.

Действията на красивата служителка на МВР по време на сблъсъците предизвикаха различни мнения в социалните мрежи. Особено след репортажа на bTV, когато бе обвинена, че е превишила правата си и е била хората. Тя категорично отрича След инцидента е в болнични с травми по ръката и рамото. Не знае кога точно е получила травмите в суматохата.

Витанова е полицай от 6 години. Преди това работи като водещ на новини и редактор. „След интервюто по телевизията много от хората пред парламента ме питаха какво демонстрирам с превързаната си ръка. За съжаление, бях подведена и поведението на телевизията към мен го чувствам като некоректно.

Помолих ги да дойдат пред МВР болница, но казаха, че не може, защото целият им ресурс е на площада. Отидох от уважение към медията и видяхте какво стана. В социалните мрежи се тиражираше версия за моя стара травма от падане от кон. Държа да отбележа, че тогава беше счупена дясната ми ръка. В четвъртък бях прегледана в три болнични заведения.

Имаше заседания на лекарски комисии. Беше ми направен ядрено-магнитен резонанс. Сухожилията и раменната става на лявата ми ръка са травмирани, в болнични съм и се възстановявам“, разказва Витанова за състоянието си днес. Признава, че повече я боли от омразата, която си навлича след публичните изяви.

Във вторник по график за нея е почивен ден. Заради обсадата на парламента и блокираните вътре депутати и министри цялото специализирано поделение, в което тя е единствената жена, е вдигнато на крак и докарано пред Народното събрание точно в 8 ч вечерта.

В нощта на безредиците задачата е заедно с колегите да проправят път на автобуса, в който са натоварени депутатите и министрите. Витанова е без маска, за разлика от повечето полицаи, охраняващи протеста.

„Бях без каска и това е лично мое решение. Направих го от солидарност към протестиращите. Те са без каски, защо аз трябва да си я слагам? Не исках да съм анонимна. Между другото, за това нещо може да бъда наказана, защото беше разпоредено да съм с каска. За жалост, понесох много негативи и омраза“, разказва Анна.

Тя е по площадите от самото начало на протестите. С много от хората се познава лично и дори имат телефона. „За тези 40 дни се опознахме взаимно с хората от протеста. След материала по bTV телефонът ми буквално загря. Звъняха ми много хора от протеста, за да ми кажат, че ме подкрепят. Вечерта дойдоха в парка до къщата, в която живея. Поканиха ме на кафе. Попитаха с какво могат да ми помогнат. Казаха, че през цялата нощ са били до мен и са изумени от изказванията на хората, които твърдят, че съм ги „пребила“, не крие огорчението си от публичните реакции срещу нея красивата полицайка.

При неуспешния опит да изведат депутатите с автобуса мнозина забелязват парадокса мъже да се крият във возилото, а жена да ги брани от народния гняв. Витанова е категорична, че когато е на работа, не приема деленето на мъже и жени: „Когато съм на работа, аз съм полицай. Като професионалист не деля хората на протестиращи и депутати. Моята работа е да опазвам обществения ред. Често се случва да пазя хората от самите тях. Животът и спокойствието и за двете страни за мен са много важни и затова е много трудно да си между тях и да намериш баланса“. Огорчена е, че част от протестиращите я нападат. Тя е заедно с тях и през февруари, и сега.

„С протестиращите сме едно цяло, така приемам ситуацията. Разликата е, че те са със свирки, а ние с униформи. Хората се борят и очакват по-добри времена за България, ние, полицаите – също. Протестиращите сега са много по-добронамерени и интелигентни хора. Затова ми е много мъчно, че във вторник се получи този сблъсък. През февруари провокаторите бяха на големи групи. Така са много по-лесни за идентифициране. Сега са единици сред хората. Действат изключително умело в тълпата.

Бутат хората към нас, а след това питат: „Защо ги биете?“ За жалост, хората се увличат и се поддават, без да искат“, разказва впечатленията си тя. Митологемата (по Лютви Местан – б. а.), че протестиращите сега са добре платени в работата си и вземат поне 3 пъти по-голяма заплата от нея, не притеснява Витанова. Твърди, че парите не са всичко. Надява се за МВР да настъпят по-добри времена, когато служителите ще получават адекватно на труда си възнаграждение, защото всеки път, когато са в акция, животът им е в опасност.

Освен по протестите Витанова охранява футболни мачове и редица други мероприятия. Разказва, че съвместните операции с ДАНС, ГДБОП и Криминална полиция са най-интересната част от работата , защото тогава тя заедно с мъжете в спецзвеното участва в задържането на особено опасни престъпници.

„Журналистиката не ми липсва – категорична е Анна Витанова, която  9 г. е била водещ на новини и редактор в тв „Евроком“. – Работата в МВР е много по-сериозна и отговорна.“ Не си спомня да е участвала в протести или други граждански инициативи, защото ги е отразявала като журналист.

„Готова съм да съдействам на прокуратурата, ако има проверка за действията ми. Не се притеснявам, знам какво съм правила“, твърди Анна, която не спира да пише докладни за нощта, когато се стигна до сблъсъци между протестиращи и полиция.

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти