Георги Иванов: Искам нов рекорд и на Световното

4
Добави коментар
it_maniak
it_maniak

Националният рекордьор на България в тласкането на гюле Георги Иванов продължава с отличното си представяне през сезона. През уикенда сливналията спечели балканската титла в Стара Загора с 20,72 метра и остава зад себе си европейския шампион в зала от тази зима Асмир Колашинац. Така той направи пълен шлем от победи над шампионите от последните големи първенства, след като по-рано през сезона победи световния първенец Давид Щорл и двукратния олимпийски шампион Томаш Майевски. Доволен ли е от представянето си в Стара Загора Иванов, къде се крие разковничето за успехите му през 2013 г., как се е променил, откакто стана баща и други интересни подробности може да научите от специалното интервю, което Иванов даде за Sportal.bg.

– Георги, взе скалпа и на европейския шампион в зала, по-рано през сезона победи световния и олимпийския първенец, доволен ли си от представянето си в Стара Загора? – Доволен съм от резултата, но не и от серията, която направих. Секторът беше малко хлъзгав, направих и някои грешки в техниката, но имам още две седмици до Световното, за да се поправя. Не съм чак толкова щастлив, че съм победил световния или европейски шампион, за мен най-важно е какъв е резултатът.

– Все още си №5 в световната ранглиста за сезона, това е предпоставка за добро представяне на Световното в Москва… – Първо има квалификации, след това финал. Ако се класирам за финала, тогава ще мислим какви са предпоставките. Искам на квалификацията да съм здрав, да си тласна моя резултат.

– Смяната на треньора ли е основната причина тази година да си в подем? – Не само смяната. Вече почти всички разбраха, че тази година на мен и на Ани (б.а. неговата годеница Андриана Бънова, национална състезателка в тройния скок) ни се роди син Виктор и може би от там идва по-голямата еуфория при мен, заради която реализирам такива добри резултати. Но с новия ми треньор Борис Воденичаров проведохме изключително силна подготовка, направихме коренно различни тренировки до момента и това наистина е голям фактор.

– Адриана и синът ти те подкрепиха и в Стара Загора, как се справяш като баща, сменяш ли памперси? – Смених му памперса още като беше на два дни, така че нямам проблеми с това. Мисля, че се справям добре, но трябва да попитате Ани.

– Какво да очакваме от теб до края на годината, ще участваш и на “Първенството на гигантите”, където отново ще се срещнеш с някои от най-големите имена в сектора? – За “Гигантите” е много далеч, първо е Световното. Не искам да говоря за резултати, за класиране. Искам да си тласна моето на Световното, пък каквото стане.

– 13 е твоето щастливо число. Днес (б.а. събота) тласка с този номер и спечели балканската титла, на Световното къде ще има 13? – Нямам идея, може би в резултата.

– По-рано през годината каза, че искаш този сезон да подобриш много пъти националния рекорд, за момента го направи два пъти. – Не точно много пъти, но искам най-добрият ми резултат да е на Световното. Дали ще стане и как ще стане, ще видим.

– Имаш световни титли при юношите, смеем ли да мечтае за световна титла при мъжете някой ден? – Не искам да говоря за такива неща. Не отивам да стана световен шампион или да взема медал, а да си тласна моето. Ако тласка над 21 метра, може и да взема медал.

– Преди Олимпиадата миналата година беше посърнал, дори сподели, че мислиш за отказване. Какво те мотивира да се върнеш в сектора и да показваш такива стабилни резултати? – Миналата година нямахме пари за подготовка, взех си парите от федерацията една седмица преди Олимпиадата и това страшно много ме огорчи. Тази година е малко по-различно. Треньорът ми помага изключително много за възстановяването, лагери не сме правили, ще направим първия сега във Варна. Преди Световното ще отидем в Добрич при Галин Костадинов, за да тласкаме с него. Не искам да коментирам тези неща, това е назад в миналото. Имам лоши спомени от цялата подготовка през миналата година.

– Балканиадата ли беше последното ти състезание преди Москва? – Да, това беше 20-ият ми старт този сезон. Направих изключително много състезания, за да мога да вляза във форма за Световното, сега остават две седмици до него и ще бъде изцяло тренировъчен процес.

– В тази връзка, има ли вариант да си уморен на Световното заради много стартове, които направи? – Не, няма такъв вариант. Стартовете могат само да ми дадат тонус и да ме подготвят за най-голямото състезание.

– Какво ще кажеш за публиката в Стара Загора, подкрепяше всички атлети много бурно? – Публиката е много добра. Дори в първия момент, като дойдох на стадиона, си помислих, че съм на футболен мач, обаче видях, че е атлетика. За първи път в България виждам толкова много публика на атлетика, която да не се състои само от спортисти, а и от хора от града.

Снимки: ИЛИЯ СТОИМЕНОВ/Sportal.bg и архив Sportal.bg ФОТОГАЛЕРИЯ от първия ден на Балканиадата в Стара Загора може да видите ТУК!!!

ФОТОГАЛЕРИЯ от награждаването от първия ден може да видите ТУК!!!